André Ferrari

André Ferrari

Samarbete och avslappning genom rytmik!

André Ferrari har närmast arbetat som pedagog och musiklärare inom rytmik och ensemblespel, på RML och KMH. Andrés föreläsningar har hög status och många musiker världen över följer hans så kallade "clinics". Han har elever från hela världen.

Innan André började sin bana som lärare och pedagog arbetade han som musiker. Han har sedan 1985 arbetat som trummis, basist och slagverkare med så skilda artister som Celine Dion, Carola, Tommy Körberg, Robyn, Michael Bolton, Eva Dahlgren, Laleh, Väsen och Snarky Puppy.

Nu är tanken att växla över från musikernas en aning "nördiga värld" och börja utbilda människor som inte spelar, men som kanske har ett intresse av musik och kanske framförallt, inom organisationer och företag, vill utveckla samarbetet i grupper. Andrés inblick i rytmik och hur allt hänger ihop för att det ska bli "groove" mellan människor, kommer ge många aha-upplevelser och en helt ny inblick i vad det här med samarbete kan betyda. Som bonus blir föreläsningen också en praktisk musikalisk "teambuilding"-övning.

André bjuder också med stor sannolikhet på en och annan anekdot från musikerlivet.

Så här skriver André själv:
Relations-rytmik - När jag spelar är min kropp och mina lemmar (armar och ben) som ett företag med fem personer som hörs i full synk. Hörseln, känseln och i viss mån synen är sinnena som automatiskt aktiveras och reflexmässigt fungerar som chef eller projektledare. Man kan säga att de här fem delarna är samarbetspartners där alla har en specifik funktion, med ett visst värde för sig. Men för att slutprodukten ska vara användbar måste alla förstå och respektera varandra. För att ett musikaliskt sväng ska uppstå är alla beroende av varandra. För att ge en ny bild av samarbete och hur viktigt det är med synk, och vilken fantastisk känsla det är när man spelar ihop så att det svänger, använder jag mig av exempel där man får prova och känna på, och jag föreläser kring ämnet "relations-rytmik".

Stresshantering via Rytm-meditation
I nästan 50 år har jag varit besatt av en obeskrivlig dragning till trummor, diverse rytminstrument och musiken som skapas med dessa som grund. Efter alla timmar jag tillbringat med dessa i form av spel, och inte minst övning, som jag ser som en separat del, har jag märkt många positiva bieffekter som jag vill dela med mig av när det gäller att hitta vad vi kallar "flow". Man behöver inte kunna spela för att att använda instrument till att hitta lugn i själen och ett meditativt tillstånd, som vi får energi av och kan använda i våra dagliga liv.

Kan rytm hjälpa till att skapa ett bättre förhållande till nuet?
Alla vill vi ta vara på tiden. Det är vår mest värdefulla tillgång och det enda vi kan ge till någon annan. Vi vill få plats med så mycket som möjligt genom att vara så effektiva som möjligt. Men kan det vara så att vi lurar oss själva? För mig, som ju jobbar med tid, och att dela in tid i pulser och rytmer, är tiden något annat än en transportsträcka. Jag har en del i mitt föredrag som handlar om hur vi ser på nuet, och hur vi kan ta hand om det på ett bättre sätt – vilket i förlängningen gör att vi upplever att vi får mer tid.

3 workshop former:

"Tai = Fysiska enheten" Kommunikation och kreativitet, 90 min

Kroppsspråket är något vi alla använder, oavsett om vi leder eller följer. Och lika medvetet eller omedvetet som vi använder oss av kroppsspråket, uppfattar vi det hos andra.

Den här kreativa workshopen medvetandegör, på ett lätt och roligt sätt, just dessa förhållanden; hur vi med kroppsspråk kan leda och styra – bara vi är medvetna. Det i sin tur gör våra vardagliga relationer mer till ett musikaliskt flöde, som ger energi istället för att stoppa den, och samlar våra olikheter till en gemensam styrka.

Med hjälp av rytmer, som vi spelar på slagverk tillsammans i ensembleform, upptäcker vi dolda, effektivare och kanske till och med nya sätt att kommunicera med varandra. Kanske finns det någon i gruppen som har dolda ledaregenskaper?

"Shin = Andliga enheten" Meditation och rekreation, 45 min

Ta en svängig paus från stressen och försvinn in i nuet med hjälp av trummornas kraft. En meditation som automatiskt framkallar din totala närvaro.

Dagligen möter vi människor med individuella riktningar och mål. Det är väldigt lätt att bli påverkad, på gott och ont, av andras framfart. Det höga tempot i vardagen ger oss sällan, och inte helt utan ansträngning, tillfälle till eftertanke innan vi väljer HUR det ska påverka oss. Många år av egna erfarenheter har visat det här sättet att använda trummor och rytmer hjälper till att skapa dessa tillfällen.

Koncentrationen och trumljuden tar oss iväg på en meditativ resa. Visuella, auditiva och kinestetiska upplevelser koordineras. Tiden stannar en stund och omedveten reflektion och eftertanke infinner sig. Du får helt enkelt chans att hitta din egen rytm eller puls.

"Waza = Teknik för samverkan" Struktur och planering, 45 min

Låt oss översätta en trummis vardag, att koordinera rytmer med två armar och två ben, till ett företag och dess verksamheter. Allt från att planera sin tid inför en deadline, till att samarbeta och "synkronisera" med kollegor.

Vi har ju alla samma tid, men vi delar upp den på olika sätt och förhåller oss till den på olika sätt. Somliga blir stressade när tiden känns kort, andra bli inspirerade och får upp farten. Hur kan man på ett bättre sätt medvetandegöra tiden så att den alltid känns under kontroll? Och hur kan man få olika människors relation till tiden (stressat eller taggat? trögt eller eftertänksamt?) att bättre jobba ihop och förstå varandras drivkrafter?

Det blir en aha-upplevelse av hur olika individers förhållningssätt till tiden kan komplettera varandra, och hur mycket bättre det blir när vi ser varandras tempo och rytmer som en harmonisk helhet istället för separata solist-insatser.

Alla formerna går att sträcka ut och mår bättre ju längre tid som finns att disponera. De går dessutom att hålla tillsammans och då utforma som ett längre upplägg. Tiderna som anges är en rekommendation på kortaste tidslängd.

Pressbilder

André Ferrari

André Ferrari

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2