Anna Bergholtz

Anna Bergholtz

Öppnar ögon och breddar normer

Anna Bergholtz är föreläsaren och moderatorn som genom sitt unika perspektiv når människors hjärna och hjärta. Hon är en garanterad ögonöppnare som breddar normer och skapar förutsättningar för att ta tillvara på mångfalden i samhället.

Anna är utbildad journalist, socialpedagog och diplomerad coach. Hon har i över tio års tid arbetat för mångfald, inkludering och ett jämlikt samhälle. Tre år gammal fick hon barnreumatism och som 24-åring blev hon blind, men själv säger hon att hon aldrig varit så "seende" som nu.

Anna är känd som Sveriges första blinda filmrecensent och från Morgonpasset i P3. Hon är barnboksförfattare, har lett program i radio och har gjort flertalet radiodokumentärer. Hon är skapare till världens första podcast som görs i totalt mörker – "I mörkret med".

Utmärkelser
Inklusionspriset, för sin förmåga att inkludera människor med funktionsnedsättning. Nominerad som Svensk hjälte i kategorin förebilder av Aftonbladet samt Lions Livskvalitetspris.

Moderator
Anna leder allt ifrån panelsamtal till debatter, konferenser och prisutdelningar. Brinner extra för ämnen som berör mångfald, inkludering, mänskliga rättigheter, hälsa, sjukvård, skola, arbetsmarknad och sociala frågor.

Föreläsare
Anna skräddarsyr sina uppdrag utifrån kundens önskemål. Hon föreläser om mångfald, inkludering, bemötande, diskriminering, mänskliga rättigheter, patientdelaktighet, förändring och att vända motgång till framgång. Föreläsningarna har ett personligt, normkreativt och intersektionellt perspektiv med koppling till relevant fakta.

Exempel på föreläsningar:

Blind – ett annat sätt att se
Annas livsresa. Om barnreumatism och sjukdomen som ledde till blindhet i vuxen ålder. Om att övervinna yttre hinder som otillgänglighet och människors fördomar, men också ens egna inre hinder. Inspiration om att vända motgång till framgång – att nå sina drömmar oavsett förutsättningar och om tillgången i människors olikhet.

Inkludering – ett roligt måste!
En förutsättning för hållbarhet och för att ta tillvara på den mångfald som finns är inkludering. Men hur gör vi? Hur möter vi kunder, medlemmar, medborgare, patienter och medmänniskor på bästa sätt? Hur tillvaratar vi allas kompetens på en arbetsplats? Hur skapar vi en organisation där alla vågar vara sig själva? En modell för inkludering presenteras som bland annat lyfter normmedvetenhet, kommunikation och universell utformning.

Mat med fyra sinnen
Hur upplever en mat när en inte kan "äta med ögonen?" Det vet Anna. Att välja mat i butiken, att laga mat, äta och att gå på restaurang blir lite annorlunda när man har ett sinne mindre att förlita sig på. Humoristisk föreläsning där prat varvas med interaktiva övningar som får dig att tänka nytt kring våra sinnen.

Syns en inte finns en inte! Eller?
Omkring 20 % i Sverige har en normbrytande funktionalitet. Trots det syns nästan ingen i TV, på film, i reklam eller i litteraturen. Hur kan det komma sig och vilka konsekvenser får det? Hur förändrar vi det och på vilket sätt borde en synas? Om representation, funktionsvariation och funktionshindersperspektiv.Om Anna som föreläsare och moderator:

"Vi upplevde Anna som otroligt professionell, noggrann och påläst. Med stor trovärdighet pratade hon om mångfald och inkludering och kryddade med egna erfarenheter som berikade och fördjupade förståelsen. Innehållet kändes aktuellt och det förmedlades på ett sätt som i sig var bra för deltagarna." - Patricia Evans, Strategisk kompetensutvecklare, Systembolaget.

"Anna är duktig på att hantera alla slags inkluderings- och diskrimineringsfrågor och har en både kunnig och underhållande approach vilket gör det roligt att lyssna på vad hon har att tillföra och lära ut." - Tove Möller, Mångfald och inkludering på Swedavia.

"Att lyssna till Anna både berör och inspirerar, hennes föredrag innehåller både skratt och tårar och hon får lyssnaren att känna att allt är möjligt." - Maria Bernström Printz, Utvecklingsledare universell utformning, Göteborg stad.

"Det är alltid roligt att samarbeta med Anna. Med sitt stora engagemang, sin trygga och lättsamma personlighet har Anna genom åren bidragit till evenemang som varit mycket uppskattade av såväl publik, artister och andra medverkande som av arrangören själv. Anna gör noggrann research, är en fin samtalspartner och är frikostig med sitt kunnande och sina erfarenheter." - Pia Ehnhage, Funktionshindersombudsman, Stockholm stad.

"Samarbetet med Anna var professionellt från början till slut. Vi anlitade Anna som moderator och till lika erfaren patient i hälso och sjukvården. Hon förberedde sig väl genom personliga samtal med alla talare under dagen, hade flera avstämningssamtal med mig som arrangör och detta byggde en trygghet och ett förtroende inför uppdraget. Uppdraget genomfördes med stort engagemang och helt utifrån vår överenskommelse så jag kan varmt rekommendera Anna och skulle själv gärna anlita henne igen." - Victoria Lindmo, Utvecklingsledare i Landstinget Dalarna.

"Anna modererade vårt Utvärderingsseminarie om satsningen Egen kraft på ett strålande sätt. Seminariet behandlade frågor om delaktighet för personer med funktionsnedsättning, frågor Anna är väl insatt i. Anna navigerade mellan olika perspektiv så att alla röster blev hörda och gav Arvsfondens funktionshindersatsning ytterligare en dimension. Vi är mycket nöjda och samarbetar gärna med Anna igen." - Annica Tomas, Utvärderingsansvarig på Arvsfonden.

"Bästa moderatorn hittills … när Anna pratar växer mina öron … trevligt, personligt, påläst, proffesionellt och intressant." - Deltagare vid SKL:s Nationella Kvalitetsregisterkonferens (Anna var moderator och inledde också konferensen med en föreläsning).

"En riktig powerkvinna som ser på livet med glädje. Jag tycker själv att det är fantastiskt att hon tar upp dessa frågor om mångfald och att bli inkluderad, hon gör det på ett coolt och roligt sätt. En riktigt bra förebild och definitivt en person vi alla borde lyssna på och ta lärdom av." - Deltagare vid event anordnat av Sensus.

Pressbilder

Anna Bergholtz

Anna Bergholtz

Journalist

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2