Anna Iwarsson
Fotograf: Izabelle Nordfjell

Anna Iwarsson

Allt förändras hela tiden

Men blir det bättre? Handlar förändringen om en nödvändig och jobbig anpassning eller om en chans att gå framåt tillsammans och ha roligt under tiden? Anna Iwarsson talar hellre om att leda förbättring än om att leda i förändring.

Hon gjorde det i praktiken under de 12 åren som Friskis&Svettis generalsekreterare, ledde i förändring för att förbättra. Det var där, i en organisation med tusentals passionerade viljor, som insikterna kom på allvar. Människor måste förstå varför förändringen är nödvändig. Människor måste bli involverade. Människor måste få hitta sina egna motorer för att utvecklas. De måste känna glädje och autonomi.

På den här tiden hade Anna ingen exakt term för det hon försökte göra, men i dag kallar hon sig strategisk förbättringsledare och föreläser om hur ledare kan inspirera människor och hjälpa hela sin organisation att lyfta blicken, få distans och skapa perspektiv.

Anna lever så klart själv idén om att ständigt söka sådant som kan förbättras. Under föreläsningen delar hon frikostigt med sig av de erfarenheter hon gjort - av misstagen och lärdomarna - och är alltid nyfiken på nya berättelser om när det blivit fel och när det blivit rätt. Dialogen är viktig i Annas föreläsning. Målet för ett förbättringsarbete måste alltid vara att skapa viljan att utvecklas tillsammans, säger Anna. De vassaste idéerna kommer oftast från dem som lever i den verklighet som håller på att förändras, bara de får en chans att förmedla den.

De fem åren efter Friskis&Svettis har Anna bl.a. ägnat sig åt att skriva tre böcker och tre rapporter. Anna har också hunnit etablera sig som styrelsearbetare, strategisk rådgivare till ett antal organisationer samt mentor till ett helt gäng med människor som vill utvecklas på ett bra sätt. Med "bra" menar Anna utveckling på ens egna villkor. Man måste göra sina val i tid, innan någon annan gör dem åt en. Det är en av skillnaderna mellan förändring och förbättring. Det är sådana livsviktiga val som Annas första bok, Omval- hur du väljer om ditt liv och din karriär (innan någon annan gör det åt dig), handlar om. Att inte bli ett offer för omständigheter, utan i god tid sätta sig i framsätet, ta tag i ratten och köra lugnt, glatt och medvetet framåt. Högst troligt behöver man också styra åt ett annat håll ibland. Intresset för boken, gjorde att hon började resa runt i landet och inspirera, utbilda, moderera, leda och processa. Under tiden hann hon även skriva böckerna Ram och kram – ledarskapets betydelse för organisationskulturen samt Plikt eller passion – finn din grej (tillsammans med författare Hans-Olov Öberg). Böckerna, resorna och rapporterna har gjort att efterfrågan på Annas synsätt på organisationskultur hela tiden ökar. Att förbättra är ju så mycket roligare än att bara förändra, eller hur?

I dag är Anna förbundsordförande för Svenska Gymnastikförbundet, ledamot i Riksidrottsstyrelsen, ledamot i IF Brommapojkarna samt ledamot i Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund. Hon är leg fysioterapeut och arbetade under 90-talet på Karolinska Universitetssjukhuset/Huddinge sjukhus och som chefsfysioterapeut på Danderyds sjukhus i Stockholm.

Anna Iwarsson föreläser, leder seminarier, modererar och utbildar.

Pressbilder

Anna Iwarsson

Anna Iwarsson

f.d. Generalsekreterare Friskis

Fotograf: Izabelle Nordfjell

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2