Annika Axelsson
Driver textilfabrik på Sri Lanka
Annika Axelsson har stor erfarenhet från fältarbete i Afrika, Asien och Europa. Ändå var det ett stort steg att starta upp en textilfabrik på Sri Lanka med målsättningen att förena produktion med etik och ekologi. Det lyckades.
Annika Axelsson och Karin Stenmar hittade inga "schyssta T-shirts". 2004 startar de en egen textilfabrik på Sri Lanka. Etik och ekologi i lönsam företagsform var målet och resultatet lät inte vänta på sig. Dem Collective är idag ett av de mer kända exemplen på företag som lyckats inspirera till eftertanke kring hur och vad vi konsumerar och kanske än viktigare, hur och vad vi producerar.
När Annika berättar om hur hon på plats, på Sri Lanka, tillsammans med några kvinnor bygger upp textilfabriken handlar det om mod, vilja, kärlek till rättvisa och människovärdighet och om hårt arbete som ger utdelning. Vi som lyssnar är med på plats och det är omöjligt att inte smittas av hennes ohöljda entusiasm. Trots att ämnet är allvarligt, berättar Annika med värme och smittande humor. Vi kan skapa en bättre värld med utgångspunkt i företagande. Tag vara på din vilja till förbättring, gör något nu!
Annika Axelsson har erfarenhet av fältarbete i Afrika, Asien och Europa. Kulturella skygglappar eller glasögon, skjut upp dem i pannan och jobba tillsammans är hennes budskap. Hon är en av grundarna till Dem Collective, ledamot i Västra Götalandsregionens CSR- styrelse, pristagare av Social Capitalist Award 2007, Miljöpartiets Kongresspris 2008, samt Folksams Miljöpris 2008.