Megatrenderna att hålla koll på 2018

Mats Lewan

Ett nytt år har startat, med fenomen och trender som var lösa idéer för bara något år sedan. Förändringen av världen omkring oss kommer aldrig mer att gå så långsamt som idag och därför gäller det att lyfta blicken för att se de stora perspektiven. Här är åtta megatrender du behöver ha koll på.

1. AI

Om digitalisering är det som många brottats med de senaste åren så kan man kalla artificiell intelligens för Digitalisering 2.0. AI-system är ännu inte smarta som människor men när information och rutiner väl blivit digitala kan AI hjälpa till med tre saker – att effektivisera och optimera hela verksamheter, att förutse allt från marknadsreaktioner till juridiska beslut och att anpassa tjänster och produkter till enskilda kunders önskemål. Utmaningarna är många, både etiska och praktiska men AI kommer att förändra alla branscher. Allt från industri, finans och juridik till sjukvård och detaljhandel. Börja nu med ett litet projekt där det finns direkt affärsnytta.

2. Automation

Robotar har länge använts för automation inom industrin men med stöd av AI kliver automationen nu in på kontoren och tar över rutinmässiga uppgifter på alla möjliga områden - från försäljning och kundtjänst till administration och finansiell rådgivning. Allt som kan automatiseras kommer att automatiseras och det ger samtidigt möjlighet för människor att arbeta med mer intressanta och stimulerande uppgifter.

3. Internet of Things

Fler och fler produkter blir uppkopplade. Nätverken av uppkopplade saker är för AI vad de mänskliga sinnena är för hjärnan – de samlar in information som gör det möjligt att leverera nya, smarta, kundanpassade tjänster. Apparaterna kan också prata med varandra på egen hand och exempelvis beställa service och reservdelar eller varna för att de är på väg att gå sönder. Trenden när prylarna blir uppkopplade är att företagen slutar sälja prylar och istället säljer en tjänst – tvättar istället för tvättmaskiner, transporter i stället för bilar – ungefär som i musikbranschen där vi idag köper tillgång till musik istället för att köpa skivor och musikfiler.

4. Apparater som pratar med dig

Datorer lär sig nu på allvar något av det mest mänskliga som finns – vårt talade språk. Vi kommer snart att vänja oss vid att prata med våra apparater – allt från smarta högtalare som Amazons Echo eller Googles Home till smarta röstassistenter i kundtjänst som till och med förstår om vi är arga, irriterade eller glada. För företag i alla branscher gäller det att hänga med i utvecklingen med automatiserad kundkontakt på naturligt språk. En viktig fördel är att det blir enklare för alla, inte minst äldre, att använda digitala tjänster.

5. Blockkedja

Blockchain eller blockkedja är det som alla pratar om men få förstår, men det är inte så svårt. Blockkedjan är en slags databas som alla eller många har hand om tillsammans med flera identiska kopior. Det leder till två saker: 1. Den blir väldigt säker eftersom det inte går att manipulera den på en enda dator. 2. Den ersätter behovet av en neutral part, exempelvis en bank, en advokat eller ett kontrollorgan. Två andra viktiga saker utmärker blockkedjan – den kan innehålla smarta kontrakt, ett slags program som utför avtalade saker automatiskt och den kan hantera både pengar och andra tillgångar i samma system så att transaktioner av tillgångar och pengar sköts i en enda process. Allt detta gör att blockkedjan kan komma att medföra dramatiska förändringar och förenklingar av allt från finansiella system och fastighetsaffärer till konsumenttjänster. Många experiment görs nu och det är värt att börja prova i liten skala.

6. Självkörande bilar

Under 2018 kommer de första bilarna som låter dig släppa ratten en längre stund och om några år kör de helt själva. Redan nu är det viktigt att förbereda sig eftersom tekniken kan medföra enorma förändringar och inte bara för transporter. En är att andrahandsvärdet på din bil kan sjunka till noll när billiga transporttjänster med eldrivna självkörande bilar blir utbredda. En annan är att priset på centrala hotellrum och kontor kan rasa när självkörande hotellrum och kontorsrum kan finnas där du vill och ta dig dit du vill, när du vill. Kombinationen av eldrift, uppkopplade och självkörande bilar leder till en perfekt storm och en helt ny marknad – passagerarekonomin. Samtidigt kommer bilindustrin att genomgå ett stålbad när efterfrågan på nya bilar börjar rasa.

7. Virtuell verklighet

Virtuell verklighet (virtual reality, VR) och varianten förstärkt verklighet (augmented reality, AR) eller mixad verklighet (mixed reality, MR) där datorbilder ”klistras fast” på föremål i det vanliga synfältet är ännu i sin linda, men utvecklingen bubblar kraftigt. Alltifrån Facobooks VR-mask Oculus Rift till Microsofts AR-mask Hololens och inte minst snackisen Magic Leap med AR-systemet Magic Leap One. Tillämpningarna sträcker sig redan från virtuella möten och turism till visualisering av byggnadsprojekt och verktyg för servicetekniker. Definitivt värt att hålla uppsikt på.

8. IT-säkerhet

IT-säkerhet har alltid inneburit en kapplöpning mot allt smartare attacker. Snart, eller kanske redan nu finns AI-baserade system som på egen hand letar efter nya svagheter och genomför attacker utan mänsklig styrning. Redan idag dröjer det i snitt över sex månader (!) innan ett intrång i ett IT-system upptäcks, därför handlar IT-säkerhet idag lika mycket om att hitta dolda inkräktare som att hindra attacker. Hoten hänger såväl över företag och organisationer som över samhällets infrastruktur. Någon enkel lösning finns inte – budskapet är att arbetet med IT-säkerhet blir allt viktigare att prioritera.

Vad ska jag satsa på?

I takt med att allt mer blir digitaliserat, automatiserat och effektiviserat kommer fyra mänskliga egenskaper att öka i värde.
-Kreativitet
-Förmågan att övertyga och motivera
-Empati och mänskligt bemötande
-Fingerfärdighet.
Unika mänskliga upplevelser som bygger på de här fyra förmågorna – om det så handlar om ett annorlunda butiksbesök, en resa eller ett restaurangbesök – kommer alltid att efterfrågas. Därför är det inom de här fyra områdena du kan sikta på att utvecklas 2018. Lika värdefull är vår mänskliga förmåga att se helheten, minns därför det stående rådet när farten ökar i år – lyft blicken!

Läs mer om Mats Lewan och hur han kan inspirera och utbilda er verksamhet.

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2