Svenske Googlechefen: Hur ser världen inte ut om 50 år?

Google har det senaste årtiondet rankats som ett av de mest innovativa företagen i världen. Allt från sin sökmotor, sina kartor och mobilapplikationer till annonser och dess omtalade företagsklimat har gjort Google till en del av varje mans vardag. Som samhällspolitisk chef (eller Director of Public Policy som är hans officiella titel) är Nicklas Lundblad en av de absolut högsta cheferna på företaget och hans ord väger tungt när beslut ska fattas om Goggles utveckling. För att kunna fatta beslut om framtiden som gör att Goggle fortsätter vara ett av världens mest innovativa företag måste man ha metoder att använda sig av för att göra sig en bild om hur världen kan se ut, om säg 50 år. Nicklas delar här med sig av ett sätt som han använder sig av för att prognostisera framtiden.

Hur går det till när vi gör framtidsprognoser? Nicholas Nassim Taleb har i sin senaste bok en intressant observation om just detta. Han skriver att vi oftast ser på dagens situation och sedan lägger vi till nya saker som vi tror kommer att komma. Vi talar om flygande bilar, robotar, kanske talar vi också om rymdkolonier och AI — alla intressanta förutsägelser, men knappast unika eller ens särskilt informativa. Åtminstone inte i den meningen att vi förstår hur vi kan sprida risk. Vad vi istället borde göra är att se på framtiden och fundera på vad vi tror kommer att försvinna. Den sortens negativa framtidsprognoser, som utgår från vad som inte kommer att finnas kvar är intressantare, och mycket mer kraftfulla. Ur ett metodologiskt perspektiv är det en nyttig övning. Pröva själv:

  • Kommer vi att twittra om 50 år?
  • Kommer vi att använda Facebook om 50 år?
  • Kommer vi att söka på nätet om 50 år?
  • Kommer vi att läsa Jim Collins om 50 år?
  • Kommer vi att läsa Aristoteles om 50 år?
  • Kommer FN finnas om 50 år?
  • Kommer katolska kyrkan finnas om 50 år?
  • Kommer det att finnas böcker om 50 år?
  • Kommer det att finnas tidningar om 50 år?
  • Kommer Internet att finnas kvar om 50 år?

Formulera en negativ framtidsprognos, som består endast av de saker som du tror inte kommer att finnas kvar, och ansträng dig för att inte försöka förklara vad som finns i stället, utan bara fokusera på vad du inte tror kommer att överleva. Skriv ned dem, och fundera sedan på hur dessa försvinnande fenomen kommer att påverka oss, och hur de bör påverka vad du ägnar tid åt och hur du väljer att leva, rekommenderar Taleb.

Det är en rolig och intressant övning.

Nicklas Lundblad
Samhällspolitisk chef (Director of Public Policy) på Google

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2