Extrema smakupplevelser i världsklass

Chokladartisten Emanuel Andrén tar inga genvägar i jakten på den perfekta smakupplevelsen. Hans meritlista är lång, bland annat har han blivit årets konditor och varit med i kocklandslaget. Talarforum har träffat Emanuel för att prata om choklad, spännande smakupplevelser och förmågan att kunna njuta.

Du har vunnit många utmärkelser och fått göra många galor. Vad rankar du högst: Årets konditor, kungabröllopet eller grammisgalan?

Det var så klart riktigt roligt att vinna Årets Konditor 2005, att få skapa unika smakkreationer till Kronprinsessans bröllop samt vara med på Grammisgalan och många andra lyxiga event. Men för mig är det viktigaste och roligaste att få presentera mina kreationer för människor som, oavsett bakgrund, verkligen uppskattar vad jag gör. Eller ännu hellre; för dem som inte har en aning och som blir upplysta och berikade efter en provning med mig.

Du gör ju choklad i en mängd olika smaker; Hur många olika gör du egentligen?

I dagsläget skapar jag runt ett 60-tal olika kreationer. Det roliga är att det finns så otroligt många härliga råvaror som passar utmärkt ihop med choklad, så möjligheterna till produktutveckling är i stort sett obegränsat. Det är bara fantasin som sätter gränser och som tur är har jag gott om fantasi.
Man kan väl säga som så att jag gör inte choklad i en mängd olika smaker, utan jag skapar flertalet olika unika smakupplevelser där choklad ingår.

Några smakkreationer jag har som brukar gå hem är bland annat:
Karljohansvamp
Kanelbulle
Blå mögelost - Bleu d´ Auvergne, AOC
Getost - Monte Enebro
Cigarr - Zino Platinum
Lingon och Granskott
Fläderblom

Vad är det som gör din choklad så speciell?

Jag gör så att alla mina kreationer smakar så som man verkligen kan tänka sig att just den smaken ska smaka, på riktigt. Tänk dig att stå och plocka solmogna färska hallon i trädgårdslandet en sommardag, eller tänk dig en guidad rundvandring med smakprov på Laphroaigs whiskydestilleri. När man upplever mina kreationer är det som att få en helhetsupplevelse där man ska känna att man nästan förflyttas till den plats där smaken hör hemma och passar bäst in.

När du arbetar så mycket med choklad och så många olika smaker kan du berätta vad tycker du är det viktigast, chokladen eller ”smaken”?

För mig är smakupplevelsen och naturligtvis hela upplevelsen det centrala.
Jag skapar flertalet olika unika smakupplevelser som var och en engagerar dina sinnen och tar dig med på en hissnande berg- och dal-baneupplevelse. Det viktiga är harmoni mellan alla ingredienser och även samspelet mellan tryffel och chokladskal. Proportionerna måste vara rätt, som att lyssna till ett klassiskt stycke musik där allt harmonierar med varandra och det ges utrymme för vissa instrument att sticka ut och solospela lite då och då. Samma sak gäller i mina kreationer.
Jag använder chokladen lite som en konstnär använder målarduken när han målar, den finns där i bakgrunden, men själva motivet är det centrala och det man kan njuta av. Utan duken är det svårt att måla, chokladen finns där men det är kombinationen av samtliga råvaror som är viktig, jag ”målar” med andra råvaror som smaksättare och chokladen finns där. Den är viktig, men upplevelsen av smaken är viktigare.

Man kan ju boka dig som föreläsare och samtidigt få prova dina skapelser. Vad kan man förvänta sig av dig som föreläsare och chokladkreatör?

En helt unik och fantastisk smakresa, där man upplever smaker man inte trodde var möjligt att uppleva.
Jag berättar om min skapandeprocess, hur och varför jag väljer ut olika råvaror och varför mina produkter smakar som de gör, olika anekdoter som hänt under årens lopp och självklart hur du på absolut bästa sätt skall njuta mina skapelser.
Allt detta blandat med en rejäl klick humor, passion och glädje på ett personligt sätt.

Vilka reaktioner brukar du mötas av från dem som provat dina skapelser?

Det är fantastiskt härligt att få höra kunders upplevelser efter att just ha smakat någon av mina praliner.
Det viktiga är just att låta sig ta den tid som behövs för att uppleva något unikt och äkta. Mina skapelser skall inte hastas igenom, det är viktigt. Själva tekniken för att just avnjuta varje smak på bästa sätt är att vara avslappnad, öppen och glad i sinnet och framförallt ha tid till detta. Börja med att förstå vilken smak du skall få uppleva, bit eller dela pralinen/tryffeln och njut.

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2