Bo Bergström

Bo Bergström

Starkare visuell kommunikation

Bo Bergström är en creative director och författare som håller uppskattade föreläsningar och utbildningar i en mängd olika sammanhang i Sverige och internationellt. Han brukar beskrivas som djupt engagerad, tydlig, överraskande och rolig.

Bergström har skrivit sju fackböcker, varav en, storsäljaren "Effektiv visuell kommunikation", finns utgiven på sju språk.

– Dagens bildflöde hotar att dränka både oss och våra budskap, menar Bo Bergström. – Övertron på bilden är alltför stor, det gäller att lära sig att handskas med den så att det visuella når fram och påverkar på rätt sätt.


Bergström föreläser enligt två olika upplägg (som även kan kombineras):

Bildens inre och yttre kontext
Den inre behandlar främst bildperception (vad som krävs för att få betraktarens uppmärksamhet), komposition (symmetri, asymmetri, kontraster…) samt förstärkningar av budskapet med hjälp av bildretorik (exempelvis metaforer).

Den yttre handlar om vad som sker när bilden uppträder i ett medium (som det starkaste elementet i ett budskap och oftast i samspel med text), på en plats (en stad, ett land, en världsdel) samt i tiden och därmed enligt tidsandan eller emot den. Tolkningen av fotografiet och filmsekvensen påverkas av dessa yttre sammanhang och det gäller att förstå hur man i information, nyhetsförmedling och reklam ska hantera dem. Föreläsningen ger en mängd nya insikter samt aha-upplevelser.

Samspelet mellan text och bild
Att skriva en text och att ta fram ett fotografi är egentligen bara halva jobbet. Vad som lockar målgruppen är samspelet mellan texten och bilden. Detta samspel kan ske i harmoni som i en kokbok, men lika väl i disharmoni som i en annons. I det första fallet säger text och bild samma sak, i det andra olika saker och ett "kommunikativt glapp" uppstår. Samspelet är avgörande för kommunikationen och kan kryddas med både stark dramatik och förlösande humor.

Bo Bergström

Bo Bergström

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2