Carl Johan Sundberg
Träning på recept
Regelbunden träning leder till en massa saker, nya blodkärl bildar, blodtrycket förbättras och inflammationssubstanser blir mindre aktiva.
Vi vet att vi mår bra av fysisk aktivitet, men många frågor om varför vi mår bra av träning återstår att besvara. Carl Johan Sundberg, professor i molekylär och tillämpad arbetsfysiologi vid institutionen för fysiologi och farmakologi, forskar om vad som egentligen händer i kroppen när vi tränar och hur det bidrar till ökad hälsa och förbättrad fysisk funktionsförmåga.
Hans forskargrupp studerar hur gener och epigenetiska mekanismer är involverade i anpassningen till träning och fysisk aktivitet hos vanliga försökspersoner, idrottare och patienter med olika sjukdomar. Carl Johan har varit vetenskaplig sekreterare och ordförande för Svenska Läkarsällskapets sektion för Fysisk Aktivitet och Idrottsmedicin och är ordförande för Yrkesföreningar för Fysisk Aktivitet, som bl.a. utvecklat boken FYSS (handbok för ordination av fysisk aktivitet vid prevention och behandling av sjukdom).
På KI har han utvecklat och lett ett flertal kurser, bl.a. Fysisk Aktivitet på Recept. Han har erhållit Karolinska Institutets Pedagogiska pris och den Europeiska Kommissionens "Descartes Communication Prize for Excellence in Science Communication". Han grundade 2004 det som nu är Europas största tvärvetenskapliga samlingsplats för forskare, beslutsfattare, studenter och vetenskapsjournalister – Euroscience Open Forum. Carl Johan är en riktig entreprenörssjäl, han tycker om att initiera och bygga nytt.
Carl Johan har skrivit läroböcker, däribland Biologi Direkt för högstadiet (tillsammans med Jarmo Kukka) och faktaböcker såsom Hälsa på Recept – träna rätt, må bättre lev längre (tillsammans med Anders Hansen).
Carl Johan har givit mängder med föreläsningar på teman som;
- Träning, gener och hälsa
- Detta händer i kroppen när du tränar
- Regelbunden fysisk aktivitet påverkar din hjärna
- Träning bromsar åldrandet
- Intervallträning – mer effekt på kortare tid
- Doping
- Människan i rymden
- Att skapa nytta från forskning