Caroline Krook
Kyrkans roll och behoven av värderingar
Caroline Krook var biskop i Stockholms län mellan åren 1998 till 2009. Innan dess var hon verksam som domprost i Svenska kyrkan.
Carolina Krook föreläser om hur kyrkan i Sverige varit en självklar del av det civilia samhället och hur sjukvård, skolväsende, fattigvård, etc vuxit fram ur kyrkans initiativ och bekostnad för att så småningom tas över av det så kallade civila samhället Oavsätt vilka det gällt så har Kyrkan alltid varit föregångare i avseende att visa på behoven. Vilka är behoven nu. Flyktingar? Tiggare? Vilka är vårt samhälles utanförställda?
Hon föreläser om kyrkans för roll vad gäller etiska värderingar. Om kyrkans roll vad gäller goda traditioner och sammanhållning vid kriser och katastrofer lokalt och nationellt. Kan man behålla de så kallade kristna värderingar om man helt tappar grunden för dessa värderingar?
Carolina Krook är bland annat känd för att ha varit Sveriges första domprost samt för sin period som biskop i Stockholm. Hon rönte även rubriker när hon deklarerade sitt stöd för att homosexuella par skall få möjlighet att vigas kyrkligt. 2004 invigningstalade Carolina på Pride. Under Estoniakatastrofen engagerade hon sig för de drabbade och var med i det etiska råd som av regeringen fick i uppdrag att ge vägledning inför beslutet om eventuell bärgning. Krook blev omstridd när hon deklarerade sitt stöd för homosexuellas rätt att gifta sig i kyrkan och hon höll invigningstalet på Pridefestivalen 2004.
År 2010 tilldelades hon H.M Konungens medalj av 12:e storleken i Serafimerordens band för sina framstående insatser för svenska kyrkan.