Claes Clabbe af Geijerstam
Fotograf: Magnus Skoglöf

Claes Clabbe af Geijerstam

Musiker, DJ och producent

Claes "Clabbe" af Geijerstam har varit allt från tonårsidol på 60-talet, melodifestivalartist, programledare, musiker, producent och ljudtekniker, men allra mest är han nog känd som snabbpratande Disc Jockey.

Det var som låtskrivare och gitarrist i bandet Ola & the Janglers Claes först blev känd. Han ersatte Christer Idering på gitarr 1965 och blev snart en av Sveriges mest eftertraktade popidoler. Bandet hade flera hits både i Sverige och utomlands.Parallellt med karriären i Ola & The Janglers komponerade Claes även filmmusik till bland andra Bo Widerberg, Janne Halldoff och Jörn Donner.

Hans första stora succé som programledare kom i Opopoppa 1969. Där blev han bland annat uppmärksammad för sitt snabba sätt att prata. Opopoppa hördes först i radion, men övergick 1972 till att sändas ett par år i TV2. De första discjockeyjobben fick Claes 1969 när han började turnera runt med Clabbes Super Flying Disco Show. Han har gett ut två soloalbum som artist och även medverkat med en rad andra grupper. Från 1970 började Claes producera andra artisters skivor, bland andra Janne Önnerud & Gänget, Anita Lindblom, Helen Arnesen, Östen Warnerbring, Jojje Wadenius, Björn Skifs, Jerry Williams och Svenne & Lotta.

I svenska Melodifestivalen 1973 framträdde Claes och Göran Fristorp under namnet Malta och vann tävlingen med Sommarn som aldrig säger nej. Lars Forssell skrev texten till låten med den omdiskuterade strofen "dina bröst är som svalor som häckar". De slog bland annat ABBA i den svenska tävlingen. I finalen i Luxemburg uppträdde Claes och Göran under namnet Nova och hamnade på femte plats. När ABBA året efter vann med Waterloo fick Claes chansen att visa sina talanger som ljudtekniker. Under de kommande åren följde han med ABBA, bland annat på turnén i Australien 1977, där det då rådde total ABBA-hysteri.

Rakt över disc var ett ungdomsprogram och sändes under somrarna på 80-talet och kompletterades på nyårsnätterna med Rakt över nyårsdisc. Programmet utmärkte sig mycket tack vare Claes snabba och karaktäristiska prat mellan låtarna. Musikstilarna i showen var blandade med allt från disco, poprock och synt, men inte sällan kunde han lägga in lite reggae, rockabilly eller något annat av lite mer udda karaktär. Claes snabba prat och den pumpande partymusiken varvades med tidstypiska jinglar. Rakt över disc var som populärast under åren 1980-85 och blev synonymt med sommar och party.

På TV har vi sett Clabbe i program som Öppet Hus, Opopoppa, Lite Grand i örat, Toppstationen, Ringo och som jurymedlem i Idol.

Pressbilder

Claes Clabbe af Geijerstam

Claes Clabbe af Geijerstam

DJ

Fotograf: Magdalena Piwowoz

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2