Erik Ahlström

Erik Ahlström

Plogga (plocka skräp och jogga)

Årets nyord 2017. Hur skräpplockning blev en internationell hälso- och motionstrend 2018.

Hur lyckas du med att få skäpplockning sexigt och skapa en hälso- och motionstrend som nått miljarder människor på ett par månader? Nya tränings- och hälsoformen "plogging" är nämligen en kombination av jogging och skräpplockning med syfte att uppmuntra människor att inte skräpa ner, samt att lyfta på tabut kring skräpplockning och ändra den negativa trenden att nedskräpning ökar i Sverige med 13 % på bara ett år.

Erik Ahlström är grundaren till Plogga/Plogging (plocka skräp och jogga) som just nu sprider sig som en löpeld och journalister från världens alla hörn hör av sig och gör intervjuer med Erik och ploggafenomenet viralrusar på sociala medier. Under sin föreläsning kommer Erik berätta om hur iden och namnet uppstod, från städdagarna i Åre till att bli en internationell rörelse. Varför det blev stort och vad han hoppas att Plogga-rörelsen för med sig framöver.

Erik vill inte bara hålla en föreläsning utan han vill även ta ut er ut på en kort Plogga-tur med några korta teambuildningövningar. Man behöver inte springa. Att gå, cykla, paddla, åka skateboard går också bra.

- Först då förstår du hur skräpigt det är utanför din arbetsplats och skräp föder skräp säger Erik.

Företaget/organisationen som Ploggar med Erik får diplom som visar att dom genomgått steg 1 i Plogga-utbildningen och även ansvarar för att hålla en skräpfri zon utanför sin arbetsplats.

2050 kommer det vara mer plast i haven än fisk! Att få bort skräpet från naturen är en global framtidsfråga. Platspåsen i dikesrenen i kommer kanske inte att synas för ögat om tjugo år, men den omvandlas till mikroplaster och förs med regnvatten och sedan vidare ner till havet och dödar djur- och växtlivet. 85% av all plast i haven kommer från land. Därför är det viktigt att plocka upp skräpet innan det når havet.

Plogga blev nyligen upptaget som ett av de populäraste nyorden av Institutet för språk och folkminnen.

Erik föreläser både på svenska och engelska, samt skräddarsyr sina föredrag och workshops utifrån det kunden önskar.

Lite citat från de över hundratals artiklar som skrivits:

 • The Washington Post 23/2: "‘Plogging’ is the Swedish fitness craze for people who want to save the planet. It’s making its way to the U.S."
 • Veckans Affärer 5/4: "Nu sprids den svenska ekofitnesstrenden "plogga" som en löpeld över världen"
 • Business Insider Nordic 4/4: "'Plogging', a Swedish eco-friendly fitness trend is catching on across the globe"
 • Times of India 4/4: ‘Clean & litter-free world is not far away if we take up plogging’
 • The Guardian 31/3: "Plogging: the fitness craze that's sweeping the streets"
 • Independent Magazine 28/3: "The workout burns more calories than regular jogging" "Plogging is the new eco-friendly workout"

Lite mer av vad Erik har gjort:

Skidalpinism, multisport, bergsmaraton, fjällöpning, trailrunning - ja, det har Erik engagerat sig i under snart 25 år. Grundare av Kebnekaise Classic, Åre Extreme Challenge, BIMM, FEM, Åre WAR, TEO, C2 City Challenge, Sweden Sky Race 24 med flera! Dessutom hjärnan bakom Salomon Trail Tour som bidragit till det enorma intresset för trailrunning. Lite idéer som snurrar i hans hjärna just nu är även Bo Outdoor, (ett modernt "sportkollektivboende" för oss som hellre är ute). Mest känd kommer Erik alltid att vara för att ha haft flera roller i Sällskapsresan 2, Snowroller där han är en av skidåkarna som gapar de legendariska orden - "Bästa svängen Hökarängen".

Mycket har stannat av. Många trampar vatten. Framtiden är osäker. Den fysiska och psykiska ohälsan ökar i samband med Corona. Fler och fler blir passiva och isolerade. Vi måste förhindra att så sker och istället skapa rörelseglädje och kombinera det med en aktivitet som ger resultat direkt. Plogga ger både stimulans i form av endorfiner och ett allmänt välbefinnande. Det har genom åren genomfört 100-tals Plogga-event i små och stora grupper. De regler om social distansering som gäller idag förhindrar oss att mötas under normala former. Många av alla Plogga-events i Sverige och aktiviteter utomlands har blivit inställda på grund av Corona. Nu föreläser och inspirerar Erik istället via nätet och skickar ut Plogga-påsar och annat användbart material till de medarbetare som sitter hemma och arbetar på distans.

Ploggas grundare Erik Ahlström inspirerar bakom datorn där han på ett pedagogiskt och engagerande vis förklarar hur allt hänger ihop: foten, kroppen, sinnet, naturen och vår miljö.

Han ger oss nycklar till hur vi enkelt blir del av en förändring för att skapa en bättre värld.

De som lyssnat ger sig sedan ut och Ploggar i ca 30 min och rapporter sedan in hur mycket, vad som varit mest användbart och det äldsta skräpet de Ploggat upp ¬ En inspirationsföreläsning via nätet (30 min) i samband med Plogga-turen.

 • Bli uppmärksammad som Ploggavän i våra sociala medier minst två gånger.
 • Använd varumärket Plogga© och vår logga i anslutning till ett specifikt event.
 • Coachning i att skapa ett Plogga-evenemang.
 • Plogga-lathund
 • Skapa ett Facebook-event med Plogga.
 • Bilder som vi delar i våra sociala medier.- Ett diplom som visar att ni är certifierade Plogga-ambassadörer och ansvarar för att ha en skräpfri zon runt er arbetsplats/skola.

Video

Pressbilder

Erik Ahlström

Erik Ahlström

Ploggare

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2