Entreprenör, föreläsare och klimatkämpe
Jacob Schaldemose
Framtidens köttproduktion för en planet i förändring
Om du fick 10 år mer att leva mot löftet att sluta äta kött, skulle du? På randen till planetär kopplas är ändå svaret för de allra flesta: NEJ! Att ändra våra matvanor har visat sig svårare än att flyga en raket till Mars.
Jacob är entreprenör och klimatkämpe som har uppmärksammats för sin smittade energi, engagemang och outröttliga driv att skapa en bättre värld. Sitt första bolag hjälpte han till att bygga från 4 till 150 anställda, där han arbetare som strategi- innovations- och och ledarskapscoach i globala storbolag och offentliga organisationer. När han 2018 fick sitt första barn gjorde föräldraskapet honom påmind om det löfte han en gång givit sig själv under ingenjörsstudierna: To help save Planet A.
Vad skulle du säga, om du kunde fortsätta äta det du alltid älskat, till samma pris och till en bråkdel av klimatpåverkan? Jacob Schaldemose uppdaterar den 10.000 år gamla produktionsteknologin "kon" för att möjliggöra precis detta. Samma kött, ny teknologi.
Efter en flera år lång djupdykning i mänsklighetens hållbarhetsutmaningar stod det kristallklart: Löser vi inte maten, så löser vi inte klimatet. En för honom överraskande upptäckt, som tidigare trott att det räckte att cykla till jobb, sortera sina sopor och låta vindkraftverk fixa elektriciteten. Visst, att den mat vi äter har en viss klimatpåverkan vet de flesta av oss, men att det är en av de absolut största orsakerna är det få av oss som har koll på. Med dessa insikter och devisen ‘all in or nothing’ fanns det för Jacob inget val. Över en natt lade han om sina matvanor totalt för att äta mer hållbart, samtidigt som han professionellt började arbeta med den hållbara omställningen längs hela matvärdekedjan.
På denna personliga resa gjorde han en upptäck, nämligen hur extremt svår mattransformationen är på det individuella planet. En blandning av emotionella och rationella aspekter, som flyter samman i en svårupplöslig röra. Inte alls som att byta från fossilbil till elbil, en övergång som för de allra flesta går ganska smärtfritt. Nej, det här med att ändra vad vi äter visade sig på så många plan vara en orubblig stoppkloss för att förlösa den enorma klimatpotential som livsmedelsindustrin sitter på. Från politiker till konsumenter, från lantbrukare till matproducenter, från klimatforskare till dietister. Alla har en hållning när det kommer till vad vi äter. Precis alla.
Med sin erfarenhet från att bygga bolag och en brinnande vilja att bidra till att lösa klimatproblematiken valde Jacob att – på den kanske sämst tänkbara tidpunkten i livet med två små barn hemma – att överge den trygga tillvaron och hoppa av ett välbetalt jobb för att satsa allt på att lösa en av vår tids stora utmaningar. Hans bolag Re:meat’s mission är att omdefiniera köttets väg till våra tallrikar, utan att vi behöver ändra vad vi äter. Med bara några få muskelceller - donerade från en ko som fortfarande betar i de gröna hagarna på en klimatcertifierad svensk gård - kan deras produktionsteknologi producera riktigt kött till en växande befolkning. Ja du läste rätt, men bara en ko. Science fiction? Inte längre.
För vem?
Mat är ett förenande inslag i vår kultur som berör oss alla – dagligen. Vill du ha en ögonöppnare som vrider och vänder på våra föreställningar om vad mat är och hur kött kommer till din tallrik i framtiden? Jacobs föreläsningar är relevanta för oss alla:
- Organisationer som vill ge sina medarbetare och ledare en ögonöppnare, garanterad diskussionsstartare och kreativitetsboost.
- Bolag engagerade i livsmedelsförsörjning som vill få en energiinjektion i sitt strategiarbete och öka förmågan att tänka nytt.
- Politiker som försöker lösa nationell matförsörjning och resiliens.
- Offentliga verksamheter som funderar över hur de ska uppnå allt hårdare hållbarhets- och hälsokrav.
- Ja, listan kan göras lång
Omdömen:
"Jacob lyckas nå fram till åhörarna på ett unikt och engagerande sätt, även de största skeptikerna. Han involverar publiken aktivt med hög energi, nya insikter och fakta blandat med historier från verkligheten. Jacob har mottagit flertalet priser som ledarförebild och för sitt bolagsbyggande."
"Höjdpunkten på vår föreläsarkavalkad denna vår! Jacob talade till åhörarna på ett unikt sätt och fångade dem med ett tema som berör oss alla."
"Min son var superentusiastisk och imponerad när han kom hem och berättade om dig och Re:meat, den bästa föreläsningen han någonsin varit på blev betyget!"
"Med framtidens mat i fokus och odlat kött som en ögonöppnande möjlighet lämnar Jacob ingen oberörd"