Katarina Blom
Välbefinnande via vetenskap
Hur kommer det sig att hjärnan fungerar som ett kardborreband för oro och negativitet? Varför räcker det inte med att bara tänka positivt för att bygga välbefinnande? Kom med när lyckopsykologen Katarina rensar i röran bland lyckolöften och kalla fakta.
Katarina var nominerad till priset Årets talare - Genombrott 2016 och var även nominerad till Årets talare - Kvinna 2019. Hon brinner för att avliva myter och rykten om vad som gör oss lyckliga, och visar istället på ett underhållande och interaktivt sätt vad vetenskap och forskning har att lära oss om mänskligt välbefinnande. På hennes föreläsningar får deltagare prova på konkreta övningar för ökat välmående. Föreläsningarna innehåller även principer för beteendeförändring och knep för att lättare skapa förändring i vardagen.
Katarina blir ofta tillfrågad av media i rollen som Sveriges första lyckopsykolog om alltifrån lycka och pengar till hur man bygger lyckliga organisationer. Hon har suttit i flera morgonsoffor och berättat om hur hjärnan fungerar i jakten på det lyckliga livet. Hon har tidigare arbetat med att stärka organisationer och arbetsgrupper som vill uppnå ökad glädje, produktivitet och trivsel på jobbet. Bland hennes uppdragsgivare finns SVT, UR, KPMG och Karolinska Institutet.
Katarina Blom är psykolog och har tillsammans med journalist Sara Hammarkrantz skrivit boken "Lycka på fullt allvar – en introduktion till positiv psykologi" (Natur & Kultur, 2014). Hon driver idag ett nätverk av psykologer som sprider psykologi och gör den enkel att använda. Hon har tillsammans med kollegorna skrivit boken "Ensam eller stark" (Natur och Kultur, 2017) om teamutveckling och samarbete och senast gav hon ut boken "Tillsammans-effekten : hur relationer stärker vår hälsa, lycka och motståndskraft" (Bonnier fakta, 2021).
Några exempel på föreläsningar;
Lycka på fullt allvar – en introduktion till positiv psykologi
Hur kan vi förstå och hantera hjärnan för att fungera optimalt på jobbet och i våra relationer? Vilka principer är det som guidar välbefinnande? Vad är det som kännetecknar lyckliga och välmående människor, och varför handlar det inte om att bara tänka positivt? Här synas vetenskapen bakom välbefinnande och vi får en inblick i varför strävan att bli lyckligare här och nu är något helt annat än den hopplösa kampen om att en dag bli lycklig.
Vill ni också göra psykologisk träning lika naturlig som fysisk träning? Genom konkreta utmaningar från Katarinas psykologiska gym får du som deltagare med dig praktiska verktyg att använda i din vardag. Utmaningarna går att testa före, under och efter en föreläsning för att få ut mer av det fysiska mötet.
Tänk inte på en gul banan – tankar, känslor och beteenden i tider av förändring
Det är svårt att påverka tankar och känslor. Har du någon gång försökt att inte tänka på en gul banan? Eller försökt att inte vara nervös när du ska hoppa bungy jump? Då förstår du detta. Förstå hur tankar, känslor och beteenden påverkas i tider av förändring. Minska frustrationen och öka det engagerande arbetet med verktyg från vetenskapen.
Feedback och mål
Vad kan Super Mario kan lära oss om positiv feedback?
Management by fear är sedan länge förbi och idag blir vi som mest effektiva när vi har flow, autonomi och vi hejar på varandra. Men hur skapar vi detta? Tv-spel är fenomenala på att fängsla sina spelare över hela världen. Vad gör exempelvis Super Mario som vi som organisation kan lära oss av när det kommer till att skapa flow och engagemang? Här tar Katarina inspiration från tv-spelspsykologin för att förklara hur vi genom feedback kan skapa en uppmuntrande och högpresterande organisation där vi når våra mål.
Ensam eller stark – åtta principer för ett framgångsrikt team
Ett hållbart team blir ett framgångsrikt team. En organisation med en god arbetsmiljö blir en välfungerande organisation. Åtta principer hjälper er att designa ett samarbete som håller. Bota egoisterna i organisationen med forskning från nobelpristagaren Elinor Ostrom, svensk arbetsmiljöforskning och över 100 psykologiska studier. Föreläsningen bygger på boken med samma namn som Katarina varit med och författat, och ger en översikt av de åtta principerna.