Katarina Gospic
Hjärnan - vårt beslutsfattande organ
Katarina Gospic är utbildad läkare, forskare och fysiolog, tidigare på Karolinska Institutet. Katarina har ett förflutet som hjärnforskare och har skrivit en doktorsavhandling om neuroekonomi, beslutsfattning och känsloreglering.
Hon var nominerad till Årets talare - Kvinna 2018.
Ofta när forskarvärlden upptäcker något nytt, brukar människor vara snabba på att ta till sig de nya rönen. Rapporterna om att motion kan minska sjukskrivningar, fick arbetsgivare att investera i friskvård. Kommer det vetenskapliga studier som visar på nya sätt att förebygga hjärtsjukdom eller cancer, försöker vi följa råden. Men när det gäller studier om hur hjärnan fungerar är det som att vi inte riktigt vill ta till oss resultaten.
Många ser hjärnan som en svart box, som något svårt de tror vi vet väldigt litet om. De har bättre koll på hur mobilen fungerar än den egna hjärnan. Men det finns mycket studier om hjärnan, det handlar inte om någonting magiskt. Om vi anpassa oss själva och samhället efter hur vår hjärna faktiskt fungerar skulle vi arbeta smartare och må väldigt mycket bättre. Men det skulle också kräva stora strukturella förändringar. Den tekniska utvecklingen har gått i rasande fart, men vår hjärna är densamma som för 40 000 år sedan. Tar vi inte hänsyn till våra stenålderskopplingar i hjärnan blir de beslut vi fattar både irrationella och svårbegripliga. Exempelvis är öppna kontorslandskap hjärnans värsta fiende. I stället för att vara kreativa tvingas vi använda hjärnan till att stänga ute stress.
Katarina Gospic föreläser på ett entusiasmerande sätt om hur hjärnan fungerar, för att vi ska kunna prestera och må bättre. Hon har en förmåga att göra svårbegripliga saker lättförståeliga och att implementera abstrakta forskningsresultat till konkreta tips som kan användas i vardagen. Katarinas föreläsningar är populärvetenskaplig och lätta att t till sig oavsett kunskapsnivå.