Kjell Sundstedt
Fotograf: Sara Mac Key

Kjell Sundstedt

Det får inte finnas fler av mig!

Egentligen skulle manusförfattaren och regissören Kjell Sundstedt inte ha funnits. När mamman stämplades som "sinnesslö" var tvångssteriliseringen nära, men hon lyckades rymma.

Kjell Sundstedt ger röst åt dem som aldrig har fått komma till tals och levandegör en mörk sida av Sveriges moderna historia. Vilka har rätt att leva? Vad är ett värdigt liv? Det är några av frågeställningarna som Kjell tar upp i sina föreläsningar. Genom sin egen släkts öde skildrar Kjell Sundstedt de skeenden som ledde till att sextiotusen svenskar blev steriliserade mellan 1933 - 1975. Kjell Sundstedt ställer frågan hur allt detta kunde ske och om risken finns att det kan hända igen.

Hur ser det ut idag ? Vad vet vi? Vad vill vi inte veta? Vad är ett bra liv? Vem värderar liv? Vad är det vi inte diskuterar i vår tid och som generationer framöver kan tycka är övergrepp? Vilka liv ska väljas bort innan de ens fötts? Frågeställningar som blir mer och mer aktuella för varje nytt framsteg inom genforskningen. Vilka människor kommer vi att välja bort i framtiden på grund av ärftliga sjukdomar?

Under mer än trettio år har Kjell Sundstedt skrivit för film, tv och teater. Den Guldbaggenominerade långfilmen Den nya människan, 2007 och boken Till Gertrud, 2010, skildrar tvångssteriliseringarna i Sverige, som bland annat drabbade hans mors syskon sedan deras mor fått cancer. Hans historia ligger delvis till grund för utställningen (O)mänskligt på Forum för Levande Historia som nu turnerar runt på olika institutioner i Sverige.

Kjell är aktuell med en ny bok: Det svenska filmmanusets historia som han skrivit tillsammans med Johanna Forsman.

Pressbilder

Kjell Sundstedt

Kjell Sundstedt

Fotograf: Sara Mac Key

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2