Kristoffer Ahlström-Vij
Magkänslans anatomi
Varför dog 1500 personer i onödan i biltrafiken efter den 11 september 2001? Varför är det klokare att låta dina pengar investeras av hundra slumpmässigt utvalda berlinare än av en börsmäklare? Vad har FBI-agenter gemensamt med barn till alkoholister?
Vi navigerar dagligen en värld av skinande teknologi med en hjärna anpassad för att plocka bär och fälla antiloper. Därför är vi är hopplösa på att bedöma risker, förstå enkel sannolikhetslära, och avslöja lögnare – så tillvida vi inte ser till att använda en rad enkla tanketips som kan hjälpa oss att tänka rätt.
Kristoffer Ahlström-Vij visar hur vi kan använda dessa tips i vårt dagliga liv. Men vi kan inte sluta där, för varje tanketips lider av ett inneboende problem: Vi har en stark tendens att alltid tro att vi tänkt rätt. Även när vi har fel. Ibland till den milda grad att vi snarare än att tänka gör bäst i att låta bli – allt för att undslippa våra inre ja-sägare.
Att tänka rätt innebär därför ofta att tänka mindre. Varför vi ska lita mer på vadslagning än på demokrati, lägga större vikt vid lögnarens lön en hennes leende, hålla i åtanke att de flesta experter kan överträffas av en åttaåring med miniräknare – och inse att mindre ibland är så mycket mer.
Kristoffer Ahlström-Vij är född 1980 och doktor i filosofi. Han var under 2004-5 Fulbright Fellow vid New York University och har sedan dess forskat vid Rutgers University och University of Massachusetts at Amherst. Han forskar numera vid Köpenhamns universitet och är bokaktuell med "Magkänslans anatomi: Hur vi bör tänka och när vi gör bäst i att låta bli," som är en fascinerande kartläggning av de psykologiska mekanismer som ligger bakom hur vi fattar våra beslut.
Föredrag kan ges på såväl svenska som engelska.