Lars Strannegård
Professor, rektor och förespråkare för bildningens kraft
Lars Strannegård är professor i företagsekonomi och rektor för Handelshögskolan i Stockholm. Han är författare och ledamot i flera styrelser. Genom sitt arbete lyfter han fram bildningens betydelse för innovation, samhällsframgång och personligt ledarskap
Lars Strannegård är en av Sveriges mest inflytelserika när det gäller synen på bildning och kunskap i samhället. Han innehar Bo Rydins och SCA:s professur i företagsekonomi med fokus på ledarskap och har författat ett flertal böcker och artiklar. Som rektor för Handelshögskolan i Stockholm har han arbetat för att integrera kultur och humaniora i en traditionellt ekonomisk utbildningsmiljö.
Genom sin forskning och sitt ledarskap vill Lars utmana den smala syn på utbildning som ibland reducerar den till ett sätt att möta arbetsmarknadens behov. För honom handlar bildning om mer än yrkesmässiga färdigheter – det är grunden för att förstå och navigera i en komplex värld. Kunskap behöver vara mångfacetterad och inkluderande för att kunna stärka både individer och organisationer.
För Lars innebär bildning att förena hjärta och hjärna. Det handlar inte bara om att tänka analytiskt utan också om att tolka och uppleva världen genom kultur, historia och konst. Denna helhetssyn ligger till grund för hans föreläsningar och forskning, där han belyser hur vi kan tänka bredare och fatta bättre beslut genom att utmana våra kunskapsgränser.
Lars Strannegård lyfter fram att framtidens ledare behöver mer än tekniska och ekonomiska kunskaper. För att lyckas i en global och föränderlig värld krävs en förmåga att förstå kulturella sammanhang, mänskliga relationer och historiska mönster. Detta förhållningssätt förstärks av att studera olika discipliner och kreativa uttryck.
Genom att förena kunskap från exempelvis litteratur, konst och filosofi skapas en djupare förståelse för både samhället och de utmaningar som organisationer möter. Strannegård menar att organisationer som satsar på en bredare bildning ofta har bättre förmåga att tänka innovativt, hantera komplexa situationer och skapa långsiktiga framgångar.
Hans bok Kunskap som känns: en lovsång till att lära sig något nytt fångar detta tankesätt. Där visar han hur kunskap måste vara något mer än intellektuell förståelse – den måste också beröra, engagera och förankras i upplevelser. Det är genom att känna och uppleva som vi blir bättre rustade att se sammanhang och förstå andras perspektiv.
Föreläsning: Kunskap som känns
Om att lära nytt, tänka bredare och fatta bättre beslut. I denna föreläsning betonar Lars Strannegård hur bildning inom olika fält stärker beslutsfattande och strategiskt tänkande. Han visar hur filosofi, litteratur och konst kan fördjupa förståelsen av samhälleliga och organisatoriska frågor. Genom att koppla historiska skeenden och mänskliga beteenden till vardagens utmaningar belyser Lars vikten av att bryta ämnesmässiga gränser.