Malcolm Dixelius
Fotograf: Magnus Backe

Malcolm Dixelius

En av landets mest erfarna Rysslandskännare

Malcolm Dixelius har lång erfarenhet som korrespondent i Sovjetunionen och som dokumentärfilmare i både Ryssland och Ukraina. Ni får en högaktuell reporter med utpräglad förmåga att sätta in kriget i en historisk, politisk och medial kontext.

Malcolm började sin journalistutbildning vid University of Georgia i USA 1966-67 och gick Journalisthögskolan i Göteborg 1970-72. Däremellan lärde han sig ryska på Försvarets tolkskola. Malcolm började som reporter på regional-TV i Göteborg och senare Sundsvall under 70-talet. 1979-84 var han korrespondent i Moskva för Sveriges Radio och Sveriges Television. Efter en period som reporter och utrikeschef på Aktuellt, återvände Malcolm till Moskva som TV-korrespondent 1990-93 och upplevde på plats Sovjetunionens sönderfall.

Från 1993 är Malcolm verksam som dokumentärfilmare. Som regissör och producent har han medverkat i ett 20-tal internationellt uppmärksammade filmer i olika genrer, bland annat Rysk maffia, DC-3:ans sista resa, CCCP Hockey, Frihetens bittra pris (om journalisten Anna Politkovskaja) och Gasvapnet. Han har också producerat de svenska publiksuccéerna Hästmannen, Kokvinnorna och Landet som inte längre är.

2014 grundade Malcolm tillsammans med en kollega Baltic to Black Sea Documentary Network, en organisation till stöd för dokumentärfilmare i Ukraina, Belarus, Moldavien, Georgien, Armenien och Azerbajdzjan. Under snart tio års intensivt arbete har nätverket, bl a med stöd av Svenska Institutet och Sida, hjälpt hundratals dokumentärfilmare att föra ut filmer med sociala och politiska teman på den internationella marknaden. Idag spelar nätverket ett viktig roll i dokumentationen av de krigshandlingar som pågått sedan 2014 i östra Ukraina, det civila motståndet i Belarus och de konflikter i Moldavien, Georgien, Armenien och Azerbajdzjan, som har rötterna i Sovjetunionens sönderfall.

Med femtio års erfarenhet av att arbeta i Ryssland och dess grannländer, har Malcolm Dixelius en unik kunskapsbank att ösa ur och en stor vilja att dela med sig av sina upplevelser och tankar kring hur dagens ryska ledare hamnat i sin fatala uppfattning att Ryssland - i trots mot en överväldigande majoritet FN-länder - försöker återupprätta det ryska imperiet i sina gamla gränser. Malcolm har samtidigt en kritisk blick på sin egen och andra experters oförmåga att i förväg förstå och förutse omvälvande händelser som Sovjetunionens sönderfall och president Putins anfallskrig mot Ukraina. Dessa tankar har han samlat i boken Den förryskade svenskens bekännelser, som utkommer på hösten 2023.

Malcolm Dixelius är en rutinerad föreläsare med god förmåga att anpassa sina föreläsningar till den publik han möter. Arbetar gärna utan hjälpmedel och lämnar gott utrymme för publikens frågor.

Malcolm har också bred erfarenhet som moderator, och jobbar utöver på svenska även på engelska och ryska.

Pressbilder

Malcolm Dixelius

Malcolm Dixelius

Journalist

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2