Maria Jelmini
Fotograf: Yvonne Åsell

Maria Jelmini

Vetenskapen bakom minne och lärande

I «Supermetoderna» avtäcker Maria de vetenskapligt stödda strategierna som kan revolutionera vårt sätt att lära oss och minnas, och erbjuder en nyckel till livslång kunskap.

Maria Jelmini är vetenskapsjournalist på Svenska Dagbladet, där hon framför allt fördjupar sig i vetenskapen bakom minne och lärande. Hon har också skrivit boken Supermetoderna (Natur&Kultur), där hon går hon igenom en rad bevisat effektiva strategier för att lära sig effektivare och minnas längre. I både sin bok och som vetenskapsjournalist, har Maria intervjuat många av världens främsta inlärnings- och kognitionsforskare.

Vår hjärna är fantastisk när det gäller att lära nytt – oavsett hur gamla vi är så förändras den utifrån hur vi använder den. Men ibland när vi lär oss saker är det som att fylla ett badkar med vatten – utan att proppen är i. Kurser, föreläsningar, böcker, språk – vi lägger mycket tid, kraft och pengar på att utveckla oss, bara för att ofta inse att vi faktiskt inte kommer ihåg särskilt mycket. Men det finns faktiskt supermetoder för att kunskapen ska fastna.

Forskare är nämligen rätt så överens om ett par saker: det finns tekniker som är rysligt effektiva för att vi verkligen ska minnas det vi försöker lära oss – och det finns andra som till och med är bevisat ineffektiva. Dessvärre så är det rätt sällan vi kan lita på magkänslan, att i stunden känna vad som funkar och inte.

På ett lättbegripligt, rappt och roligt sätt gör Maria vetenskapen bakom lärande och minne tillgänglig – i sina föreläsningar, sina artiklar och i sin bok..

Maria Jelmini vänder sig till företag som vill ge sina medarbetare verktyg för få ut mer av kurser och konferenser, till dem som själva föreläser och håller kurser och vill nå ut bättre med sin information – och till dem som vill inspireras att använda tekniker själva i vardagen för att minnas mer av en bok eller en språkkurs, eller hjälpa sina barn med pluggandet.

Hon föreläser också för lärare och annan skolpersonal, som vill få inspiration och vetenskapligt bevisade knep för att eleverna ska lärar sig mer och smartare.

Maria skräddarsyr varje föreläsning, men grunden är hur vi alla kan lära oss effektivare, hur vi kan minnas mer utan att lägga ner mer tid – och varför metoderna funkar.

Som talare är Maria Jelmini kunnig, rapp och rolig. Tempot är högt och hon lyckas med konststycket att underhålla och inspirera – samtidigt som hon ger ett vetenskapligt djup. En stund fylld med insikter, aha-upplevelser och användbara verktyg.

Maria föreläser på svenska och engelska.

Pressbilder

Maria Jelmini

Maria Jelmini

Vetenskapsjournalist

Fotograf: Yvonne Åsell

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2