Maria Strømme

Maria Strømme

Nanotekniken hjälper oss att ställa om till en hållbar utveckling på alla plan

Maria visar hur tekniken kan hjälpa oss att ställa om till ett hållbart samhälle för industrin, sjukvården och för att hjälpa oss att förbli friskare och "yngre" längre
Var nominerad i kategorin Årets talare - Kvinna 2017.

När Maria Strømme blev professor i nanoteknologi vid Uppsala Universitet blev hon den yngste professorn i ett tekniskt ämne i Sverige. Idag är hon pionjär inom nanoteknologi och föreläser om dess påverkan på samhället, sjukvården och människan. Hon har varit inbjuden talare vid World Economic Forum i Davos, berättat om sin forskning i Sommar i P1 och på Skavlan två gånger.

Maria Strømme leder en forskningsgrupp bestående av 35 forskare som tillsammans utvecklar nanomaterial för flera medicinska och industriella tillämpningar. De blev uppmärksammade efter att ha utvecklat det miljövänliga algbatteriet och materialet Upsalite® som forskare de senaste 100 åren sagt skulle vara omöjligt att skapa. Hon har mer än 40 patent bakom sig och är författare till över 350 internationella tidsskriftspublikationer. Maria har fått en rad priser och utmärkelser för sin forskning och sina upptäckter. 2012 tilldelades hon Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) guldmedalj "för hennes grundläggande och tillämpande forskningsinsatser inom nanoteknologi och för hennes omfattande entreprenörskap inom fysik och medicin". 2016 utsågs Maria Strømme till Årets Svenska Kvinna av SWEA International och samma år fick hon även innovationspriset Hjärnäpplet samt utsågs till Årets Hedersupplänning.

Maria Strømme föreläser bland annat om hur nanotekniken kan leda till att sjukdomsdiagnoser kan ställas innan symtom uppkommer, hur cancerbehandling kan bli mer effektiv och hur smarta plåster kan påverka sårläkning. Vi kan utveckla vacciner som gör oss immuna mot virus som ännu inte hoppat från djur till människor. Vi kan lära våra kroppar att föryngra sig, skapa miljövänliga och smarta förpackningar, utveckla ny 4D-printingtekniker och utrusta våra kläder med helt nya funktioner. Vi kan bygga städer utan arbetskraft och skapa byggmaterial av matsopor. Allt som allt – nanoteknologin är en väntande revolution!

- Maria presenterar forskning och upptäckter inom nanoteknologi på ett väldigt konkret och enkelt sätt

  • Hon visar hur nanoteknologin är drivkraften bakom nästa tids stora revolution efter den industriella och digitala
  • Som föreläsare är Maria Strömme mycket pedagogisk som inspirerande!

Pressbilder

Maria Strømme

Maria Strømme

Professor

Fotograf: Kimberly Hero

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2