Martin Emtenäs

Martin Emtenäs

Programledare, författare, föreläsare

Martin Emtenäs är TV-journalist och författare, han är mest känd som programledare för Mitt i naturen i SVT.

Martin Emtenäs är uppvuxen i Oxelösund. 1997 flyttade han till Umeå för att studera molekylärbiologi på Umeå universitet. Under studietiden kom han i kontakt med och började arbeta på Umeå studentradio, något som lade grunden för hans vidare karriär. 2002 fick han ett sommarjobb som programledare på Radio P4 Västernorrland och blev sedan kvar där i tre år.

Mellan 2005 och 2015 var Martin Emtenäs programledare för Mitt i naturen i SVT. 2016 ledde han Det stora fågeläventyret (SVT). Martin har även fortsatt jobba med radio, bland annat som fältreporter för Naturmorgon (SR).

2017 skrev Martin Emtenäs föreställningen Vi som bor här åt Riksteatern och var ute på turné tillsammans med Stefan Sundström. 2019 skrev han uppföljaren Domedagen som han började turnera med 2020 innan Covid-19 slog till.

Föreläsningar

Vill du boka in en föreläsning? Martin har flera olika varianter, men kan även skräddarsy efter önskemål.

1. Dels föreläser Martin Emtenäs om sin bok Upplev Sveriges natur, en guidebok till fina platser i svensk natur. Den föreläsningen brukar Martin alltid anpassa så att han tar upp lite extra kring naturen där han befinner sig. Martin har även en variant på den här föreläsningen där han blandar in lite filmklipp från olika resor och gör föreläsningen lite bredare. T ex några platser i naturen man kanske inte vill besöka. Som ett krokodildyk i Australien och råttsafari på en soptipp i Stockholm.

2. En annan föreläsning bygger på att livet som naturfilmare kräver att man alltid har en plan B eller C till hands eftersom naturen alltid gör som den vill. Den bygger också på filmklipp med fantastiska händelser jorden runt som egentligen aldrig var plan A.

3. Martin föreläser också gärna kring oss människor. Varför gör vi som vi gör? En föreläsning som handlar om hur naturen mår och hur vi människor beter oss. Från Big Bang till en lavskrika utanför Sollefteå. Även här filmklipp och bildspel.

Föreläsningarna är ungefär 60 till 90 minuter, med tid för frågor efteråt.

Böcker
Smarta små upptäcker naturen (Antologi, Rabén & Sjögren, 2011), Upplev Sveriges natur (Bonnier Fakta, 2014), Vilda djurboken (Rabén & Sjögren, 2017), Fantastiska fladdermöss (Rabén & Sjögren 2019), Svenska Fåglar (Rabén & Sjögren 2020), Tusen och 1 art (Bonnier Fakta 2022)

Utmärkelser
Norrlands stora journalistpris 2008, Lidmanpriset 2009, Nominerad till Artdatabankens naturvårdspris 2020

Pressbilder

Martin Emtenäs

Martin Emtenäs

Journalist

Fotograf: Stefan Tell

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2