Martin Schibbye
Fotograf: Jonas Gratzer

Martin Schibbye

438 dagar

Erfarenheter från fångenskap och kampen för det fria ordet

Martin Schibbye arbetar som utrikeskorrespondent och är chefredaktör för reprtagesajten, Blankspot. Sedan han blev fri efter 438-dagars fångenskap i det ökända Kalityfängelset i Etiopien, har han arbetat med att hålla sitt löfte till sina medfångar och berätta om vad han sett i en unik föreläsning.

Efter att ha suttit 438 dagar som samvetsfångar i ett fångläger, beskrev Martin att den starkaste känslan inte var den rent fysiska friheten från kedjor, utan att ha fått yttrandefriheten tillbaka.

Föreläsningar;

Fri att berätta – om jaktsäsongen på journalistiken, 438 dagars fångenskap och kollegorna som sitter kvar.
Natten till den 28 juni 2011 satte han allt på spel när han i skydd av mörkret korsade gränsen mellan Somalia och Etiopien. Han och Johan Persson ville undersöka hur den hänsynslösa jakten på olja drabbade befolkningen i den stängda och konfliktfyllda Ogadenregionen. De ville nå bortom flyktingberättelserna och larmrapporterna, för att med egna ögon ta reda på sanningen.

Fem dygn senare låg de skjutna och blodiga i ökensanden. Det var början på 438 dagars fångenskap.

Martin Schibbye föreläser om sina starka upplevelser från Kalityfängelset i Addis Abeba i Etiopien, men också om den jaktsäsong som råder på journalister runt om i världen och om priset för det fria ordet. Han reser ständigt och har, sedan han blev fri, rapporterat från Eritrea, Togo, Thailand, Namibia, Botswana och Zimbabwe. Han väver även in den senaste tidens händelser i sina föreläsningar.

Martin har även grundat Kalityfonden för att hjälpa journalister som hamnar i liknande situation som han själv gjorde i Etiopien.

Så slog Blankspot nordiskt rekord i crowdfunding! 2015 startade Martin Schibbye, via en uppmärksammad crowdfundingkampanj, sajten Blankspot och realiserade en dröm om en reportagesajt för att täcka världens vita fläckar samt visade att det finns en betalningsvilja för kvalitetsjournalistik. Martin har efter starten av Blankspot snört på sig kängorna igen och lägger ner sin själ för att ge människor som annars inte träffar journalister en röst.

Blankspots har uppmärksammats genom att bland annat blivit;
• nominerade till Stora Journalistpriset i kategorin Årets förnyare
• nominerade till Sveriges Radios journalistikpris Medieormen
• Vunnit Stora Publishingpriset 2016.

Pressbilder

Martin Schibbye

Martin Schibbye

Journalist

Fotograf: Jonas Gratzer

Livsöden

Föreläsare inom Storytelling

Livsöden

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2