Per Grankvist
Hållbarhet, etik och engagemang
Per Grankvist är samtidsanalytiker. Han har särskilt intresserat sig för några av tidens stora frågor: hållbarhet, etik samt hur engagemang uppstår nuförtiden.
Per Grankvists fokus ligger på hur hållbarhet och engagemang förändrar det sätt näringslivet, den offentliga sektorn och civilsamhället fungerar och samarbetar. Genom sina krönikor och framträdanden har han kommit att räknas som en av de mest respekterade rösterna på området i Sverige och medverkar därför regelbundet i media som kommentator.
Per har en omtalad känsla för trender och pratar gärna om hur framtidens företag kommer att göra ansvarstagande till en lönsam affär. De som sett Per på scen brukar säga att de är glada att de fått med sig konkreta verktyg för att skapa förändring i den egna verksamheten.
Under åren har Per haft uppdrag som rådgivare till såväl stora företag som ideella organisationer. Med en talarstil som är både engagerande som underhållande är Per en efterfrågad talare som får inbjudningar att tala i många olika sammanhang; från ledningsgruppen på företaget eller den stora aulan på universitet. Per föreläser om de innovativa företag som runt om i världen konkurrerar och samarbetar för att hitta nya lösningar på gamla problem. Oväntade och insiktsfulla kopplingar till populärkultur, konst och historia gör Per till en av Sveriges mest efterfrågade talare.
Per har tidigare gett ut de kritikerrosade böckerna "CSR i praktiken" och "Engagemang". Han är också ordförande för Fairtrade Sverige, fristående kolumnist på ledarsidorna i Sydsvenskan och HD, samt etikskribent i Resumé. Just nu är Per aktuell med sin uppmärksammade essä om "filterbubblor" och hur de påverkar våra liv, samt med boken "Lögnarna" som precis kommit ut i pocket. "Filterbubblor" blev som bekant ett av årets nyord 2016 och Pers essä är den enda bok som publicerats om ämnet i Sverige och har därför citerats flitigt. Båda ämnen är extra angelägna just nu eftersom Donald Trump blivit president i USA och Per har därför medverkat i alla större medier för att tala om fenomenet.
Föreläsningen Filterbubblor – hur funkar de och vad kan man göra åt dem
Baksidan av att de sociala medierna blir allt bättre på att välja ut och visa innehåll som de tror vi gillar är att sånt vi inte gillar blir osynligt. Hur påverkas vår möjlighet att förstå vad som är sant och vad som är falskt i världen om Facebooks algoritmer filtrerar bort det som inte överensstämmer med det vi redan tror på? Kan vi förstå ens ta reda på fakta om Google-sökningar ger olika svar beroende på vem som söker?
Som moderator är Per välkänd för att få talare och gäster känna sig bekväma utan att låta dem sväva iväg eller glömma bort tiden. Genom att dra nytta av sin egen sakkunskap har Per förmågan att göra samtalen intressanta och lättillgängliga men aldrig ytliga, samtidigt som han aldrig tar fokus från den han talar med. Med lättsam ton och en seriös inställning till både rollen som samtalsledare och till ämnet har Per under de senaste åren lett samtal med allt från nobelpristagare till näringslivstoppar, från miljöforskare till ministrar, från kändispräster till helt vanliga intressanta människor.