Sahar Almashta
Det blir som vi tänker!
Bra bemötande, förståelse för det som inte liknar oss själva, attityd, kulturcoachning, rätt rekrytering, lönsam mångfald och kommunikation samt organisationsutveckling är något Sahar brinner för.
Integration är något föreläsaren Sahar Almashtas kan från grunden med tanke på att hon har levt i tre olika kulturer och börjat från noll. Sahar forskade vid KTH och var under femton år anställd på Sweco, samtidigt som hon i olika projekt arbetade för Migrationsverket och var aktiv som föreläsare. Hon har under sin tid på Sweco arbetat många år med Mellanöstern då hon koordinerat affärsrelationer med flera länder och bidragit med flera stora projekt mellan Sweco och Irak och andra länder i Mellanöstern. Sahar har suttit i styrelse för Alla Kvinnors Hus i fem år.
I september 2019 tilldelades Sahar ett prestigefullt pris för sitt arbete mot främlingsfientlighet och rasism. Priset delades ut av Region Stockholm för hennes arbete med sin podcast Integration i Praktiken som även inkluderar berättarserien Människors Historia. Så här motiverar juryn priset:
"De senaste åren har rasismen och främlingsfientligheten ökat i Sverige. Det vi inte känner till kan upplevas som konstigt eller farligt. Sahar Almashta har genom sin pod Integration i Praktiken med stor talang intervjuat människor från skilda kulturer som kommit till Sverige av olika skäl. Varje människas historia är unik. Genom att lyfta olika berättelser om människor som invandrat till Sverige med olika religioner, etnicitet, bakgrund och nationalitet har Sahar Almashta bidragit till att öka förståelsen för och kunskapen om olika kulturer. För att uppmärksamma detta viktiga arbete vill juryn tilldela Sahar Almashta Region Stockholms pris mot främlingsfientlighet och rasism".
Idag är hon egen företagare och arbetar på heltid med allt som berör en lönsam och fungerande integration. Hon är född i Babylon och hennes erfarenheter som inflyttad är något hon använder sig av när hon utbildar och ger konkreta råd i hur arbetsplatsen bäst blir integrerad, konfliktfri och lönsam.
Sahar Almashta erbjuder skräddarsydda föreläsningar, workshops, seminarier samt konsultation och kulturcoachning. Hon erbjuder också föreläsningar med juridisk inriktning, mänskliga fri- och rättigheter, diskrimineringslagen, straffrätt och arbetsrätt. De juridiska delarna hålls av en av Sveriges skickligaste jurister på området, med vilken Sahar samarbetar med vid behov, i sina föredrag.
Sahar har varit initiativtagare och huvudansvarig för ett flertal projekt för Migrationsverket med fokus på kompetensutveckling/utbildning för migranter. Hon var även under flera år representant i Migrationsverkets fokusgrupp för Irak – med uppdrag att bidra med kunskap och kompetens om Irak. Sahar har bred politisk erfarenhet. Bland annat har hon haft politiska uppdrag i Stockholms stads kulturnämnd och Stockholms stads stadsbyggnadsnämnd 2006-2014. Sahar var styrelseledamot i Alla Kvinnors Hus 2013-2017.
Sahar är stolt över att ha hjälpt Omsorgsförvaltningen i Avesta att utbilda all sin personal (800 personer) i mångfald och "Integration i praktiken" under fem veckor.
Sahar Almashta är född och uppvuxen i Babylon, Irak. Hon är utbildad arkitekt i Moskva och är bosatt i Sverige sedan 1989. Sahar är en utbildande, inspirerande, äkta storyteller och engagerad föreläsare med stor ryggsäck och mängder med relevanta historier som hon berättar med humor som berör! Publiken får ofta en aha-känsla och ger uttryck för att de vill höra och lära sig ännu mera om det som de trodde att de kände till. Vi vet ju ofta ingenting om varandra, men vi har våra fördomar och förutfattade meningar om alla andra.
Sahar har egen podcast, Integration i Praktiken och där har hon även en prisad berättarserie Människors Historia.
Utbildningen "Integration i praktiken" består av tre delar;
- hur ser läget ut i världen
- hur är det att komma till Sverige
- vad kan vi göra för en lyckad integration
Alla delar är avgörande för att skapa förståelse för de problem och utmaningar som finns i samhället kopplat till integration. Deltagarna får även konkreta verktyg och tips som underlättar i deras vardag. Utbildningen bygger på flera tekniker, bland annat storytelling och kognitiv Beteendemetod (KBT). Det är genom dessa föreläsningar vi folkbildar. Utbildningen ger en bild av hur det är att komma till ett nytt land, med ett nytt språk, en ny kultur och nya seder och bruk, samtidigt som den egna ryggsäcken väger tungt med sin historia. Hos publiken uppstår då förståelse och insikt om de svårigheter som möter en nyanländ. Modigare och tydligare dialog i kombination med ömsesidig respekt och empati är nyckeln menar Sahar, som med humor och engagemang ger exempel på hur mycket som går att vinna med en fungerande och konfliktfri mångfald.
Sagt om Sahar;
"Det är som att ha fått nya glasögon, med rätt styrka." - Kiruna kommun.
"Det blev en "restart" för min hjärna efter din föreläsning." - Avesta Omsorgsförvaltning.
"Berättelserna du drar i dina föreläsningar sitter i väggarna på kontoret och folk kommer ihåg de år efter år." - Personaldirektör på Praktikertjänst.
"Alla borde lyssna på det här." - flesta kunder.