Siri Helle
Bli smartare än din telefon
I media översköljs vi av larmrapporter om hur vår hjärna påverkas av digital teknik.
Skärmar sägs göra oss ofokuserade, stressade och ångestfyllda. Men vad säger egentligen forskningen om hjärnan och teknik? Följ med psykologen och författaren Siri Helle när hon rensar bland myter och missförstånd och lär er knepen för ett smartare teknikanvändande.
Det går inte att öppna en tidning i dag utan att läsa hur vi påverkas negativt av den nya tekniken. Skärmtid har visat sig hänga ihop med såväl sömnproblem som psykisk ohälsa. Faktum är att det bara är halva sanningen - forskning visar att skärmtid och sociala medier faktiskt kan öka vår effektivitet, stärka våra relationer och förbättra vår hälsa. Allt handlar om hur vi använder dem. Utifrån sin bok Smartare än din telefon visar Siri Helle hur problemet egentligen inte är de digitala verktygen, utan att vi hittills saknat manualen för hur de ska användas. Med rätt kunskap och psykologiska knep för beteendeförändring, kan vi skapa hållbara digitala vanor. Inte bara skydda oss från riskerna med skärmarna, utan också maximerar möjligheterna. Framtiden tillhör trots allt inte de som minimerar sin skärmtid - utan de som rustat sig för en framtid med accelererande teknikutveckling.
Smartare än din telefon - på jobbet
Det digitala arbetslivet för med sig många utmaningar. Laviner av mejl, uppkoppling 24/7 och digitala distraktioner ständigt inom räckhåll. Risken finns att vi fastnar i uppskjutande och ständig stress - om vi inte lär oss strategierna för att hantera det. I den här inspirerande föreläsningen får ni lära er om hjärnans förutsättningar och hur ni kan använda tekniken för att bli effektivare och mer harmoniska.
Siri Helle är psykolog och författare till den uppmärksammade boken Smartare än din telefon och medförfattare till handboken Ensam eller stark - åtta principer för framgångsrika team (Natur & Kultur). Återkommande gäst i Aftonbladet, TV4 och Sveriges Radio där hon omsätter högaktuell psykologisk forskning i konkreta råd. Som föreläsare blandar hon spännande forskningsstudier med igenkänning och praktiska övningar. Allt för att publiken ska gå därifrån med insikterna och verktygen de behöver för ett sundare liv.