Stefan Fölster
Framtiden är redan här
Vi är på väg in i en automatiserad framtid där maskiner och robotar tar allt större kliv in i vår vardag och erbjuder nya jobb, nya lösningar och ett nytt samhälle. Vilka möjligheter och vilka problem för denna digitala robotrevolution med sig?
Framtiden är redan här, konstaterar Stefan. Vi står mitt i en pågående omstrukturering av samhället där smarta maskiner, robotar och digitala lösningar successivt övertar fler och fler samhällsfunktioner. Det kan handla om allt från självstyrande dammsugare och obetjänade butikskassor till digitala klassrum och serviceprogrammerade robotar - för att inte tala om efterlängtade medicinska landvinningar.
Vart utvecklingen kommer föra oss kan vi bara ana. Eller så kan vi fråga Stefan Fölster, som har bättre koll på dessa framtidsfenomen än de allra flesta!
Stefan är docent i nationalekonomi och leder tankesmedjan Better Future Economics. Han har tidigare varit adj. professor i nationalekonomi vid KTH och haft toppositioner inom både Handelns Utredningsinstitut och Svenskt Näringsliv och figurerar flitigt i media som engagerad debattör i samhällsfrågor där han anser att reformer behövs. Lika driven är han utanför arbetet och ger sig gärna ut på spännande friluftsäventyr i kajak, klättersele eller fallskärm!
Stefan har ett stort intresse för innovation och utveckling och har vigt en stor del av sitt yrkesliv till att analysera och förstå tekniska utvecklingstendenser. Han har insett att den framskridande automatiseringen för oss mot ett helt nytt samhälle - och det snabbare än de flesta tycks förstå. I boken Robotrevolutionen: Sverige i den nya maskinåldern (2015) beskriver Stefan just detta. Han tar upp hisnande exempel på fantastiska möjligheter och angelägna frågeställningar i en ny tid. I boken Framtidens Jobb (2016) analyseras de nya yrken som efterfrågas och vilken kompetens de kräver. I en rad böcker och rapporter har Stefan analyserat digitaliseringens framtid inom olika branscher som t.ex. finans, industri, transport, sjukvård och utbildning.
Stefan är också aktuell med andra ämnen som integration och stadsbyggnad (Den inkluderande staden, 2018; The Public Wealth of Cities, 2017) samt den offentliga sektorns ekonomi och reformbehov (The Public Wealth of Nations, utnämnd till årets bästa bok 2015 av Financial Times och Economist).
Vad händer med våra jobb när vi finner mer effektiva lösningar? Hur kommer vår ekonomi och demokrati påverkas av denna nya, digitala tidsålder? Var är vår plats i framtidens robotsamhälle? Samhällets omstrukturering kräver en hög grad av innovation och en kunskapsinvesterande inställning.
Låt Stefan Fölster dela med sig av sina värdefulla framtidsanalyser och guida dig och din verksamhet in i framtiden!