Thomas Dunér

Thomas Dunér

Klar med nikotin

Myten att det är näst intill omöjligt att sluta, rädslan att vara utan nikotin samt tron på att tobak alls skulle bidra till en något högre livskvalitet. Målet är att bli till en glad, "ickenikotinist" på dagen! Nya goda vanor som ger ringar på vattnet.

Thomas Dunér skriver inte om sjukdomar eller att man är korkad som använder tobak. Han skriver snarare att man sviker sig själv och blir en något sämre person med nikotin.

Thomas Dunér snusade en dosa om dagen i 25 år innan han slutade tvärt. Boken Varför måste pappa äta bajs? eller en liten bok om nikotin för barn och vuxna, är skriven som ett resultat av de insikter han fick sedan han lämnade beroendet bakom sig. Efter många års snusande insåg Thomas att snuset aldrig skulle göra honom lyckligare. Han kände istället ett sug efter att komma tillbaka till frihet utan nikotin. Snuset hade dessutom försämrat hans livskvalitet. Meningslösheten med att vara slav under ett beroende blev allt tydligare. Det blev lätt att sluta när han bestämt sig för att bli av med sitt "måste" och han har aldrig ångrat att han slutade snusa.

Idag driver han en workshop med sin kamrat Thomas Dimming. De hjälper andra snusare och rökare att börja se klart och bli av med "bajset" för gott. Med hjälp av boken hoppas Thomas Dunér medvetandegöra frågan och ta upp ämnet redan i tidig ålder.

Charles pappa har alltid snus i munnen. Men han säger att det är skit att snusa. Charles förstår ingenting. Varför vill pappa äta bajs? Denna bok vänder sig till alla barn. Och till alla vuxna. En bok som vill få vuxna som använder nikotin att fundera över sitt "måste".

Thomas menar att du blir en något sämre människa när du lovar att sluta och kommer på skäl att skjuta på ditt avslut. Du sviker dig själv och blir en dålig förebild när barn och unga ser dig. Du kunde lika gärna ha rekommenderat dem att börja med tobak. Nikotinet stör dig. Pockar på din uppmärksamhet på ett sätt som gör att du kommer lite längre ifrån ditt sanna jag.

Idag är allt ekologiskt, vi vänder på paketen och läser, vi miljökompenserar och räddar valarna. Men tobaken? Tobak kan aldrig vara ekologisk. Den plockas dessutom av ca 1,000,000 barnarbetare från 8 års ålder, världen över. Barnen blir utan utbildning samt får i sig stora mängder gift från besprutning. Svårt att applicera den medvetna människans "my body is my temple" när du snusar eller röker.

Enligt Folkhälsomyndigheten kostar varje anställd rökare SEK 50,000 extra varje år. Det räcker att du har 20 rökare så lägger du som arbetsgivare SEK 1m extra om året. På ingeting - du får inte ngt alls ut av detta. Dessa pengar kanske kunde gått till utbildning och löner istället? 15,000 dör varje år av tobak. Samma siffra för trafik är kring 400. Mord? 250 kanske? Vad är vi mest rädda för?

Pressbilder

Thomas Dunér

Thomas Dunér

Föreläsare med som lämnar publiken extra klok

Föreläsare med ämnesexpertis

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Boka en talare

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Boka en talare

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2