Tomas Dalström
Kognitiv ergonomi / hjärnergonomi som alla kan förstå och som ger resultat
Tomas Dalström är beteendevetare, författare, föreläsare och journalist med inriktning på hjärnan. Han har tidigare arbetat som journalist, copywriter, scriptwriter/byråproducent och manusförfattare. Tomas Dalström har fått nationella och internationella utmärkelser för journalistik, facklitteratur, manus till video/film, multimediaproduktioner och innovationer.
Han har intervjuat ett 50-tal forskare och läst hyllmeter. Det har bland annat resulterat i två kritikerrosade böcker, positiva läsarkommentarer och uppskattade artiklar.
En utbildning om arbetslivet – och livet
Det handlar inte om att arbeta mer – utan effektivare. Att skilja på arbete och fritid. Du får kunskap som hjälper dig att öka din prestationsförmåga, minska stressen och öka ditt välmående.
Det är först när vi förstår hur våra hjärnor fungerar, som vi kan utveckla mer hållbara organisationer, ett mer hållbart arbetsliv och en mer hållbar livsstil.
På det personliga planet kan vinsten vara drömjobbet, bättre betyg och en hel helg till med nära och kära.
Sex minuters-regeln
Om en persons produktivitet minskar med 6 minuter per timme under 10 månader – på grund av olika distraktioner – motsvarar det samma summa som organisationen betalar i personalkostnad, för en månads arbete.
Den anställde får betalt för tio månader - och arbetar i nio. Eller så tar han/hon igen det på sin fritid och får därmed minskad tid för återhämtning. Det påverkar både hälsan och prestationsförmågan på arbetet.
Observera att det inte handlar om de pauser vi ska ta regelbundet för att vara produktiva.
Något har gått sönder
Storbritanniens centralbank "visar att produktivitetsökningarna inte har varit så låga under så lång tid på 250 år, alltså före den industriella revolutionen bröt igenom. Det spelar roll eftersom ökad produktivitet är själva grundförutsättningen för tillväxt (den har också varit usel) och högre löner." (Dagens Nyheter, 22-07-16)
Kognitiv ergonomi påverkar stress, hälsa och ekonomi
Kognition handlar om hur hjärnan tar in, bearbetar, lagrar och hämtar information. Med hjälp av den kan du styra din uppmärksamhet, sortera bort det som inte är viktigt för att lösa uppgiften, planera, organisera, lösa problem, vara kreativ och fatta beslut. Det som gör oss till människor.
1) Informationen kommer in hjärnan – input. 2) Den bearbetas - den kognitiva processen. 3) Output.
Ett exempel: 1) Ögonen registrerar att trafikljuset slår om till rött (input). 2) Informationen processas. 3) Du stannar (output).
Det kan förstås också vara dina egna tankar som drar i gång den kreativa processen.
Kognitiv ergonomi, beskriver interaktion mellan våra mänskliga behov och förmågor – och den miljö vi befinner oss i, arbetssätt, tekniken och kulturen. Kognitiv ergonomi innebär att du skapar bättre förutsättningar, för att arbeta med utgångspunkt från dina kognitiva resurser. Du får mer gjort med mindre ansträngning.
Därför är det viktigt med kognitiv kompetens
Med kognitiv kompetens får ni en intelligensskapande kultur. I den har alla kunskap om hur våra hjärnor fungerar och hur det påverkar vår hälsa och prestationsförmåga. I en intelligent kultur får varje individ möjlighet att använda sin hjärnas fulla potential. På kontoret, hemma eller någon annanstans.
Tomas böcker hyllas av forskare och pedagoger. Hans föreläsningar har hjälpt många att jobba mer fokuserat, känna sig mindre stressade och samtidigt bli mer effektiva. Den pedagogiska modell han skapat för att visa vad som sker i hjärnan och VARFÖR – är nyskapande. Den hjälper dig också att snabbt identifiera störningsmoment och välja bort dem – för att få ett bättre resultat med mindre insats.
Tomas Dalström har i över tjugo år studerat hjärnan och hur den arbetar när vi läser, skriver, lär oss och är kreativa. Varje gång vi blir avbrutna kan det ta upp till 25 minuter att komma tillbaka till samma koncentrationsnivå som innan vi blev avbrutna.
Han beskriver också de bästa inlärningsmetoderna, har konkreta verktyg som ökar din kreativitet, talar om hur ditt medvetande fungerar och varför korttidsminnet kraschar ibland. Tomas är proffs på hur våra hjärnor fungerar och pratar även om hur den lagrar och hämtar information, varför våra hjärnor inte klarar multitasking och hur du återställer din hjärna till en bättre version.
Funderar ni på att införa en fyradagarsvecka? Tomas har tagit reda på hur ni ska tänka och göra under planeringsfasen och implementeringen.
Tomas är författare till boken "Bäst i text – Läseboken/skrivboken", som har hyllats av hjärnforskare och pedagoger över hela landet. Hans senaste bok "Din hjärna från 2008 är effektivare än den du har i dag – så kan du återställa den" har blivit nominerad till Årets marknadsföringsbok 2017. Tomas Dalström är också en uppskattad och erfaren föreläsare.
Därför ska du boka Tomas Dalströms föreläsning:
•Få en inspirerande föreläsning med Tomas Dalström och förstår hur du ska tänka och göra för att maximera din hjärnkapacitet.
•Du får forskarnas konkreta råd och tips kring vilka störande miljöer kostar miljarder kronor, hur introverta och extroverta kan samverka i ett kontor och hur du ska tänka och göra för att få ut mest av din tid.
•Tomas djupdyker också in i ämnen som varför det svårare att läsa på skärm och varför för lite sömn sänker våra barns betyg.
Längd: 60 minuter. Halvdag.