Gerillaergonomi | Hälsokultur
Tommy Wilén
Arbetsmiljö, hälsa och ergonomi
Med en stor dos humor och kunskap, kombinerad med en något punkig inställning till hela hälsobranschen, inspirerar och utbildar han dig till att skapa varaktiga, hälsofrämjande förändringar.
Tommy bryter på ett underhållande sätt ned de senaste forskningsrönen och serverar dessa på ett sätt som alla kan ta till sig. Med brinnande passion blandar han forskning med anekdoter och personliga erfarenheter.
Han genomför riktade hälsoinsatser inom ergonomi i form av föreläsningar och arbetsplatsgenomgångar i syfte att hjälpa företag att undvika arbetsskador hos sina anställda och genomföra bättre strategiska inköp av ergonomiprodukter. Tommy Wilén är leg. naprapat och en av Sveriges roligaste och mest rutinerade föreläsare inom ergonomi, hälsa och aktivitetsbaserat arbete.
Organisationer som är i processen att införa aktivitetsbaserat arbete (ABW) bokar ofta Tommy som inspirationsföreläsare. Här väver han ihop ämnen som hälsofrämjande ledarskap och employer branding med den eviga frågan: "Men… vad kommer hända med min kontorsstol?"
Tommy håller föreläsningar och workshops, men är också en flitigt bokad ergonom.
Två populära föreläsningar är Gerillaergonomi och Hälsokultur
Gerillaergonomi - Bli din egen ergonom
Den hybrida arbetsplatsen ger oss en massa nya möjligheter men också en mängd nya utmaningar. En av dessa är just ergonomi. För hur ska man göra när man flyttar runt mellan köksbordet i hemmet, skrivbordet på jobbet och det virtuella mötesrummet? När man inte alltid har optimala förutsättningar och utrustning. Hur ska man då tänka kring ergonomi? Med ett ord: Annorlunda. Sättet som vi lär ut ergonomi är ganska schematiskt. Vi har alla sett bilderna på personer som sitter raka i ryggen, med raka ben och blicken stint fäst på en datorskärm som är exakt en armslängd från sina ansikten. Det är inte hela sanningen och det är inte så vi funkar. I den här föreläsningen kommer du få lära dig grunderna i Gerillaergonomi och börja lära dig att tänka som en ergonom så att du själv kan hitta bra och kreativa lösningar - oavsett varifrån du jobbar.
Gerillaergonomi handlar om att ta det man har till hands och göra det bästa av situationen. För att lyckas med det krävs kunskap om kroppen och mod att våga gå sin egen väg. Mod att våga sitta lite fult och veta att kroppen inte går sönder av det så länge man varierar. Mod att våga släpa fram strykbrädan och köra den som ståbord en stund. Att våga föreslå ståmöten för arbetsgruppen. Att planera in regelbundna promenader i schemat. Byta arbetsställning ofta. Gå och träna eller fika eller vad som helst som inte är datorarbete. För ergonomi handlar om att anpassa en arbetsplats utifrån vad kroppen och hjärnan mår bra av - och vi mår bra av rörelse och variation. Därför behöver vi skapa en hållbar och hälsosam arbetsmiljö och arbetskultur.
Hälsokultur*
Hela idén med arbetsmiljöarbetet i en organisation handlar om att främja hälsa. Men vad är hälsa egentligen och hur ska vi göra för att nå dit tillsammans?
Räcker det verkligen att bara köpa gymkort till alla anställda? Att lägga tid och pengar på den sortens hälsosatsningar som egentligen bara frälser de redan frälsta? Troligen inte. För att må bra i framtidens hybrida och gränslösa arbete behöver vi tillsammans skapa en hälsokultur, där vi går djupare och faktiskt förändrar hur vi arbetar. Där vi tittar på saker som: arbetstempo, stress, återhämtning under arbetstid och rätten att koppla ner sig på fritiden. För hälsa idag behöver handla om så mycket mer än bara fysisk hälsa - om hur det känns i kroppen. Hälsa behöver också handla om hur det känns i huvudet och hur det känns i hjärtat. Med sin akademiska bakgrund och jordnära syn på hälsa ger Tommy i den här inspirerande föreläsningen massor av praktiska tips och tekniker för att skapa och befästa hälsosamma vanor både för dig som individ och i hela din organisation.