Ulf Ellervik
Ond kemi & Kärlekens kemi - människor, mord och molekyler
Varför kan inte en förälskelse vara livet ut? Varför njuter vi av god mat? Vad händer med oss när vi blir deprimerade? Ulf Ellervik är en engagerad forskare som vill få folk att inse att kemi är både viktigt och roligt.
Ulf Ellervik är professor i bioorganisk kemi vid Lunds universitet. Ellervik forskar bland annat om botemedel mot cancer och är en starkt engagerad kunskapsspridare inom kemins område, både för studerande och för allmänheten. Ulf Ellervik är till vardags Professor i Bioorganisk kemi och cancerforskare som flera gånger utsetts till bäste lärare av sina studenter. Har arrangerat en molekylär matmässa och paneldebatter om modets kemi. Han är författare till två läroböcker i organisk kemi på universitetsnivå och en gymnasielärobok i kemi. Han är även författare till två populärvetenskapliga böcker och ett tjugotal populärvetenskapliga artiklar i ett flertal tidskrifter. 2011 tilldelades Ulf Ellervik Pi-priset, Kungl. Vetenskapsakademien pris för främjandet av populärvetenskaplig litteratur inom det naturveten-skapliga området. 2012 var han sommarpratare i P1 och 2013 intervjuades han i Skavlan. 2016 medverkade han i SVT:s teveserie "Grym Kemi" tillsammans med Britta Zackari. Han har även hörts och synts i TV och Radio vid ett flertal andra tillfällen.
Ulf Ellervik har gjort kemi till ett samtalsämne utanför laboratorierna med sin prisbelönade bok Ond kemi: människor, mord och molekyler. Med hjälp av kemins mörka sidor; som illaluktande fisar, LSD-trippande kemister, Agatha Christies giftmord och ruttnande lik, vill han få människor att inse att kemi är roligt och viktigt.Han är även författare till den uppmärksammade boken Njutning: berättelser om kärlek, känslor och kemi. Frågor som behandlar är exempelvis Varför en förälskelse inte kan vara livet ut? Varför njuter vi av god mat? Vad händer med oss när vi blir deprimerade?
Som föreläsare lyckas Ulf Ellervik med konststycket att göra kemi till en ren njutning när han på ett underhållande sätt talar om bland annat matens, dofternas och kärlekens kemi. Han pratar även om kemi när det gäller liv, död, åldrande, och mycket mer. Oavsett ämne så är Ulfs föreläsningar alltid mycket intresseväckande.
Virus - riktigt ond kemi
I slutet av 2019 kom de första tecknen på att det brutit ut en epidemi i staden Wuhan i Kina och i mitten av januari blev det känt att det var fråga om ett så kallat coronavirus. Viruset uppstod med stor sannolikhet på en marknad i Wuhan och kinesiska myndigheter satte hela staden och snart hela provinsen i karantän. Trots det spred sig smittan snart till andra länder och den 11 mars 2020 klassade WHO den pågående spridningen av sjukdomen COVID-19 som en pandemi.
Sjukdomen har en relativt normal dödlighet, jämfört med till exempel influensa, men det som gör den speciell är att den är ny och det finns ännu så länge få människor som har något skydd. Runtom i världen arbetar nu forskare för att hitta vägar att slå ut SARS-Cov-2, men om det kommer att lyckas och vad som kommer att hända fram tills dess är svårt att veta.
I Virus ger Ulf Ellervik, professor i bioorganisk kemi, en överblick över hur virus fungerar, hur spridningen av virussjukdomar sett ut genom historien, samt hur vi människor hanterat – och i framtiden kan hantera – utbrott av virussjukdomar och världsomspännande epidemier. Kunskapen om virus växer ständigt, i skrivande stund gäller det särskilt coronavirus. Nästa gång, för det blir alltid en nästa gång, är vi kanske mer förberedda.