Alexandra Pascalidou
Journalist och mediepersonlighet - Förkämpe för mänskliga rättigheter
Alexandra Pascalidou är en välkänd mediepersonlighet som ofta syns och hörs i TV och radio. Hon är även författare till kritikerrosade böcker, moderator, konferencier och uppskattad föreläsare även utanför Sveriges gränser.
Vinnare av Årets talare - Moderator 2018.
Alexandra Pascalidou är journalist och en välkänd mediepersonlighet, moderator, konferencier och föreläsare. Hon brinner för jämlikhet och mänskliga rättigheter och är författare till flera kritikerrosade och prisbelönta böcker.
Under sin karriär har hon arbetat som programledare med allt från Melodifestivalen till dokumentärer på SVT, Nyhetsmorgon och Förkväll i TV4 och i grekisk TV med EU-valvakor, Eurovision, egna shower på bästa sändningstid. I radion har vi hört henne leda P1 Debatt och Ring P1.
Alexandra föreläser om retorik och kreativitet, om mänskliga rättigheter, jämlikhet, jämställdhet och demokrati. Om mod och mångfald och inkludering. Hon inspirationsföreläser och får människor att våga ta klivet ut ur sina boxar och slita sig loss från sina bojor. Hon föreläser på ledarskapsutbildningar, för styrelser och internationella sammanhang som EU-kommissionen, Young Leaders of the World etc.
För sitt arbete och sin kamp har belönats med många priser och utmärkelser;
- Nominerad till Augustpriset för boken "Mammorna" 2018
- Bellmanspriset Stockholm Stad augusti 2018
- St Eriks-medaljen Stockholms Stad maj 2018
- 5 i 12 – priset för min kamp mot Rasism 2017
- Nominering Stora Journalistpriset i kategorin "Årets Berättare" för "Vi kallas tiggare"
- PAN-priset för Sabelles Röda Klänning
- Stora Feministpriset 2016
- Årets europé 2015
- Sture Linnérs första stipendium
- PEN- Klubbens Berns-pris för "Bortom Mammas Gata"
- STs Civilkuragepris
- Immigrantinstitutets pris
- Blatte de Luxe-priset
Juryns motivering till den senaste utmärkelsen - Bellmanspriset;
Hon är Stockholmsjournalisten, författaren och programledaren som trots upprepat hot och hat från nazister kämpar mot segregation, sexism och rasism. Driven av övertygelsen om alla människors lika värde och viljan att kommunicera har Alexandra Pascalidou med civilkurage och konsekvens stått upp för utsatta grupper i vitt skilda medier och sammanhang. Om hennes självbiografiska skildring av uppväxten i miljonprogrammets Rinkeby "Bortom mammas gata" skrev Nerikes allehanda att "Pascalidous verbala påpuckling sitter som en råsop i magen." Snart två decennier senare är hon fortfarande lika passionerad, modig och öppen oavsett om sammanhanget är Ring P1, Europarådet eller hennes egna texter. Alexandra Pascalidou är sedan mer än två decennier en viktig röst för såväl Stockholm som Sverige. Hennes hoppfulla budskap är att vi alla kan göra skillnad.
Aktuell med ny bok, släppt i augusti 2018 - Mammorna.
I boken får läsaren möta 20 mammor bosatta i Sveriges fattigaste och mest utsatta områden. Mammor som bor från norr till söder och kommer från jordens alla hörn, väver en väv av världen i Sverige. Boken handlar om våld, om sorg, om kamp - men mest om kärlek - en moders kärlek till sina barn och ger en tröst åt dem som aldrig förr lyssnats på, eller berättats om med deras ord. Det är en viktig bok! En bok Alexandra också flitigt föreläser om.
"Den här boken började med mödrar som grät över sina barns livlösa kroppar. Mammor som väckts mitt i natten av poliser som berättar att deras barn bragts om livet. Mammor som burit sina barn närmast hjärtat hela vägen till den sista vilan. Den här boken föddes i förtvivlan över de förlorade liven i förorten. Liv som blev siffror i en sorglig statistik. För att se människorna bakom siffrorna och försöka förstå fenomenet började jag intervjua mammor som mist sina barn i dödsskjutningar." - Alexandra Pascalidous förord i boken.
I den här drabbande och unika reportageboken får vi möta mammorna som står längst bort från makten och det mediala strålkastarljuset. Mammorna som politikerna pratar om men aldrig pratar med. Mammorna som det skrivs om i medier, men som sällan får komma till tals. Med sin journalistiska skärpa och vassa penna ger Pascalidou nitton mammor – från olika håll i Sverige och med olika bakgrund – en röst.
Alexandra har nu 2018 startat Nya Akademien som är omskriven i allt från The New York Times till The Guardian och India Timessamt världen över. Den nya akademin grundades för att garantera att ett internationellt litterärt pris kommer att tilldelas 2018, men också som en påminnelse om att litteraturen ska vara associerad med demokrati, öppenhet, empati och respekt. Akademin kommer upphöra den 10 december 2018.
Hon har studerat statsvetenskap, internationella relationer och juridik på Stockholms universitet samt som Erasmus-student på universitet i Grekland.
Alexandra Pascalidou har intervjuat ett stort antal personligheter - från Maradona, Isabel Allende, Roger Moore, Göran Persson till taxiförare runt om i världen.
Hennes förmåga att roa, röra och beröra sin publik är vida omvittnad. Hon sprider skratt och entusiasm även i de svåraste sammanhangen och får sina intervjuobjekt att känna sig trygga. Som moderator är hon proffsig och påläst och odlar en varm relation till publik och deltagare. Alexandra kan lyfta även det tyngsta seminariet.
Alexandra som kommer från Grekland föddes i en tvättstuga i en diktatur, växte upp i en annan, kom till Rinkeby som 6-åring och bestämde sig tidigt för att förändra världen. Hon uttrycker själv sitt engagemang så här: "Kampen för mänskliga rättigheter är min livsnerv. Jag växte upp bland fattiga människor som tvingades kämpa för sina rättigheter, rättigheter som andra kan ta för givna." Alexandra Pascalidou talar sex språk, har bott i New York, Los Angeles, Thailand, Bolivia och Grekland längre perioder och älskar att resa eftersom det ger henne vidgade vyer och håller hennes engagemang i samhällsfrågor kokande.
Goodwill ambassadör för Mentor, Kvinna till Kvinna, Terrafem samt styrelseledamot i flera styrelser.
Alexandra talar svenska, grekiska, engelska, franska, spanska, rumänska och italienska.