Mammornas får en röst

Alexandra Pascalidou

Nu finns äntligen Alexandra Pascalidous unika och angelägna reportagebok om mammor ute i handeln.

Alla mödrar genom historien har haft en sak gemensam - de har sällan fått komma till tals. Tills nu. I den här boken får du möta 19 mammor bosatta i Sveriges fattigaste och mest utsatta områden, de som kallas no-go-zones. Från Rosengård till Rinkeby, från Kronogården till Kronoparken, från Hammarkullen till Gottsunda, från jordens alla hörn väver de samman världen i Sverige. Det är mammorna som står längst bort från makten och det mediala strålkastarljuset. Mammorna som politikerna pratar om men aldrig pratar med. Mammorna som det skrivs om i medier, men som sällan får komma till tals.

Det är mammor som burit sina barn närmast hjärtat. Som väckts mitt i natten av poliser som berättar att deras barn mördats. Mammor som tvingats uppleva det värsta en mamma kan uppleva men också det bästa en mamma kan uppleva. Den här boken handlar om våldet och kampen men mest av allt om kärleken. Mödrarnas kärlek till barnen och en värld som ofta vänder dem ryggen. Den här boken ger röster åt dem som levt i tystnad och vrider strålkastarljuset mot samhällets skuggsidor. Det här är deras berättelser.

Alexandra Pascalidou Mammorna

Vi passade på att fråga Alexandra vad hon hoppas att boken ska uppnå?

Jag vill att alla ska läsa, lyssna, lära och försöka förstå. Att mammorna, orten och våldets alla dimensioner ska diskuteras på allvar. Att läsare ska kika in bakom betongfasaderna. Att makthavare ska kavla upp ärmarna. Att mammor ska få den plats de förtjänar i historien, säger Alexandra.

Men jag vill också att vi börjar prata om varför vissa kroppar sörjs mer ändra. Som en mamma sa: ”Hade det hänt på Östermalm hade det blivit kaos. Nu är det ingen som bryr sig. Det är som med terrorattackerna. Löpsedlar när det sker i Paris. Notiser när det sker i Beirut”. Kanske är det därför orten ibland upplevs som ett främmande, fjärran land. Men när man ger människor röster och roller som rymmer mer än svartvita stereotyper kommer de närmare. Jag hoppas att boken ska minska avstånden, säger Alexandra.

Alexandra Pascalidou är journalist och en välkänd mediepersonlighet, moderator, konferencier och föreläsare. Hon brinner för jämlikhet och mänskliga rättigheter och är författare till flera kritikerrosade och prisbelönta böcker. Under sin karriär har hon arbetat som programledare med allt från Melodifestivalen till dokumentärer på SVT, Nyhetsmorgon och Förkväll i TV4 och i grekisk TV med EU-valvakor, Eurovision, egna shower på bästa sändningstid. I radion har vi hört henne leda P1 Debatt och Ring P1.

Alexandra föreläser om retorik och kreativitet, om mänskliga rättigheter, jämlikhet, jämställdhet och demokrati. Om mod och mångfald och inkludering. Hon inspirationsföreläser och får människor att våga ta klivet ut ur sina boxar och slita sig loss från sina bojor. Hon föreläser på ledarskapsutbildningar, för styrelser och internationella sammanhang som EU-kommissionen, Young Leaders of the World etc.

Läs mer om Alexandra...

Du hittar boken på Adlibris här

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2