Etta på Amazons bästsäljarlista i USA och Storbritannien
Godnattsagan Kaninen som så gärna ville somna (The Rabbit who wants to fall asleep) har kallats för en helt ny typ av sömnmetod för att få barn att somna. Boken har blivit en internationell succé och har toppat Amazons försäljningslistor. Översatt till flera språk har denna revolutionerande bok hjälpt tusentals föräldrar över hela världen att lägga sina barn på kvällen. Med hjälp av psykologiska tekniker och det speciella sätt boken är uppbyggd på somnar barnen gott, ofta redan innan sagan är slut. Talarforum har pratat med bokens författare, Carl-Johan Forssén Ehrlin, om boken, det enorma genomslaget och om hur man lyckas som författare med en egenutgiven bok.
Hur idén till historien om kaninen som så gärna ville somna kom har Carl-Johan ingen aning om. Han hade skrivit två böcker inom ledarskap och personlig utveckling tidigare, men aldrig funderat på någon barnbok.
– Jag var ute och körde bil en dag så bara kom hela bokidén till mig. Jag visste direkt att detta var något som skulle kunna hjälpa många barn att slappna av på kvällen och somna, säger Carl-Johan.
På Amazon har de sagt att det aldrig hänt tidigare att en självutgiven bok har klättrat upp som nummer ett på bästsäljarlistan i så många länder.
– Det är mycket overkligt och överväldigande. Jag är otroligt tacksam att min bok nu når ut till så många familjer och kan hjälpa dem, svarar Carl-Johan på frågan om hur det känns med en så stor succé. Men den skedde inte över en natt och har krävt en hel del arbete.
– Det har tagit många år att nå den respons jag nu fått på boken. Jag har under nästan 10 års tid jobbat dagligen med att ta små steg framåt med min bok, med fokus på att komma dit jag är idag. Det som har varit avgörande är att tillräckligt många föräldrar i Storbritannien blev intresserade, testade den och rekommenderade den för sina vänner. Jag har de senaste månaderna ägnat extra mycket tid och energi på sociala media med interaktion med föräldrar och marknadsföring. Vi fick tips av författarekollegor kring hur de jobbade med sociala media för att nå ut till folk, så vi provade och direkt märkte vi en förändring och fler och fler föräldrar upptäckte boken.
Nästa steg i Carl-Johans författarkarriär ligger i händerna på hans bokagenter som förhandlar med förlag världen över som hört av sig och vill ge ut boken i sina länder.
– Det har varit en enorm efterfrågan på rättigheter och min fru och jag fick inse att det inte längre gick driva detta själva i den form vi gjort de senaste åren, så för att kunna nå ut till fler familjer var vi tvungna att ta hjälp av större förlag med goda distributions- och marknadsföringskanaler i sina länder. Vi har pratat om att göra en miniserie med fler sömnböcker, för att sen fokusera på andra områden där min kompetens och mitt udda synsätt på hur man kan hjälpa människor via böcker, kommer till användning på bästa sätt, säger Carl-Johan.
– Min intention har varit att hjälpa och bidraga med något positivt för människor. Det är också min förhoppning att jag nu visat att det faktiskt går att uppnå en dröm hur stor den än är, om man väl har bestämt sig och har en god intention med det man gör. Jag hoppas det kommer inspirera fler att slutföra sina böcker och dela med sig av dem till oss andra.
Fem råd till kämpande författare
1. Se till att skriva klart den bok du pratat om att skriva så länge. Den går inte sälja eller sprida om den inte blir klar.
2. Jobba med din personliga utveckling hela vägen. Så länge du vet varför du skriver, har ett tydligt fokus och tror på dig själv, kommer du göra framsteg.
3. Skriv med hjärtat, inte med huvudet eller plånboken.
4. Rannsaka dina kontakter i bokbranschen. Antingen för att komma till ett etablerat förlag, eller för att bygga kontakter som kan ge tips på hur du kan göra för att lyckas. Se till att vända dig till de som verkligen har lyckats, inte de som bara tycker hur du borde göra.
5. När boken är klar, hitta en väg framåt som passar dig. Var ärlig och sann mot dig själv och andra, då kommer du framåt.