Simmade över Ålands hav med bara armarna

Aron Anderson

När Aron Anderson var 9 år gammal opererades han för cancer och hamnade i rullstol. Han tog tidigt ett beslut att inte låta rullstolen stoppa honom utan att istället se vilka möjligheter den kunde ge honom. Sedan det beslutet har Aron bland annat varit med på fyra Paralympics i tre olika sporter, han har åkt Vasaloppet sittandes, cyklat armcykel till Paris och som första person någonsin i rullstol bestigit Kebnekaise.
Tidigare i höst simmade Aron över Ålands hav med bara armarna och Talarforum har träffat honom för att få höra mer om bedriften.


Aron började sina förberedelser redan i våras med att simma mycket inomhus i bassäng. Direkt i maj när vattentemperaturen utomhus blev över 12 grader började han simma utomhus i olika sjöar för att sedan övergå till att träna mer i havet. Det längsta simpass Aron gjorde som förberedelse var totalt 15km långt.

Efter en lång träningsperiod var det sedan äntligen dags för den långa simturen över Ålands hav.
– På simdagen gick jag upp klockan två på natten och började förbereda mig med mat och mental uppladdning. Jag smörjdes in i ullfett och vaselin för att klara av kylan bättre. När jag satt där och blev insmord i fett slog tanken mig: Vad har jag gett mig in på egentligen? När jag väl fick på mig våtdräkten och hoppade i vattnet kändes det bättre. Då var det bara att simma på.
– Efter att ha simmat 20km började vinden öka rejält och sista timmarna var vågorna upp mot 1,5m höga. Då kan jag erkänna att jag började tvivla på mig själv och min förmåga. Men varje gång tvivlet kom upp började jag peppa mig själv för att kunna fortsätta lite till. Jag använda mina matstopp var 20 minut som delmål för att orka fortsätta.

Att sedan komma på fast mark på Åland var en riktig wow-upplevelse.
– Jag hade rejält ont i armarna och var ordentligt nerkyld men känslan var ändå ren glädje. Att få klara det som första rullstolsburne person och med bara armarna var grymt. Speciellt med tanke på hur dåliga väderförutsättningarna var på slutet.

Som så många av Arons bragder är simningen till Åland kopplad till att samla in pengar till Barncancerfonden.
– I största möjliga mån försöker jag genomföra mina projekt och äventyr för att samla in pengar till just Barncancerfonden. Jag är ambassadör för dem och de ligger mig väldigt varmt om hjärtat då jag själv fick cancer som liten och hamnade i rullstol på grund av det. Jag tycker det är viktigt att bidra till något större sammanhang och det här blir mitt sätt att göra det.

Aron som även var den första person som sitter i rullstol att klättra upp för Kebnekaise och som även har cyklat ner till Paris med armarna har givetvis en ny utmaning planerad. Men vad det är, det är fortfarande hemligt.
– Jag har ett riktigt riktigt stort projekt på gång som tyvärr fortfarande är hemligt men innan dess planerar jag bland annat att bestiga Kilimanjaro och genomföra en Ironman.

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2