En kvinnas kamp om att bekämpa fördomar med tillit

Kristina Paltén

Boktips - Den rädda löparen

Men varför ska du springa i Iran? undrar Evis.
Jag vill se om det är så farligt som människor tror, säger jag.
Men tänk om det är så farligt som människor tror, säger hon.

Kristina Paltén gav sig år 2015 iväg till Iran för att utmana sig själv och sina rädslor. Hon bestämde sig för att springa genom Iran och utmana sina egna och andra västerländska fördomar mot dem muslimska världen och förhoppningsvis motverkar polariseringen. Kan hon, som kvinna, tillbringa två månader ensam i ett land med sharialagar och med sin resa visa att många av våra rädslor bara är fördomar och förutfattade meningar?

När flyget lättar från svensk mark är hon skräckslagen. På helspänn inleder hon sin löpning för att sedan springa flera timmar per dag i 58 dagar. Hon springer genom små byar, stora städer och i ödeland. Det hon möter från människorna där nere är inte aggressivitet eller misstro, utan omtänksamhet och kärlek. Samtidigt blir hon alltmer medveten om hur rädslan för att säga vad hon tycker, i ett land där godtyckliga beslut kan avgöra livsöden, kryper in under skinnet på henne.

Den rädda löparen är en fantastisk berättelse om en kvinna som bestämde sig för att möta sina innersta rädslor. Det hon fann var vackrare än hon någonsin kunnat ana.

Intervju med Kristina:

Varför har du valt att skriva den här boken?
- Innan jag åkte till Iran fick jag höra att jag skulle bli stenad, våldtagen, huggen i ryggen med en köttkrok eller försvinna spårlöst i fängelse. Det som mötte mig när jag sprang var människor som gav mig frukt, vatten, mat, som bjöd in mig i sina hem, som lät mig sova i sovrummet medan de själva la sig och sov på vardagsrumsgolvet, och jag fick ibland vagga deras barn till sömns. Verkligheten stod i sådan enorm kontrast gentemot fördomarna. Jag vill visa hur jag verkligen hade det i Iran, så att varje person i Sverige som vill kan ta del av det. Jag tror att mycket av den rädsla som finns i vårt samhälle idag till följd av fördomar är onödig.

Varför ska man läsa boken?
- I år är det valår. Det är dags för varje myndig svensk att ta ställning till hur vi vill styra vårt land. Under min löpning genom Iran fick jag uppleva hur det är att leva i ett land som saknar yttrandefrihet, demokrati och rättssäkerhet på det sätt vi är vana vid. Människorna i Iran kan inte välja, men det kan vi. En het valfråga är integration och hur vi ser på andra människor. I Sverige har vi växande främlingsfientlighet och populism, bland annat beroende på fördomar. Boken slår hål på många fördomar och visar normalt vardagsliv, till skillnad motför de politiska vinklingar som syns i vanlig media. Den visar att vi människor är rätt lika, både i vardagsliv och i extremism. De tendenser som finns i Sverige till nationalism och rasism går hand i hand med kvinnoförtryck och homofobi, och det mönstret är likadant i Iran som i Sverige.
Men framförallt ska man läsa den för att den är ett kärleksbudskap till världen, den visar vad som verkligen händer när människor från olika kulturer och religioner möts.

Var hoppas du man tar med sig efter att ha läst boken?
- En journalist som läst boken skrev "Vilken fantastiskt välskriven bok, så intressant och så personlig. Den väcker så många tankar om livet i stort, och inspiration till att vara med och förändra."

Jag blev väldigt glad över det hon skrev, för det var precis vad jag vill med boken. Jag hoppas att boken ger läsaren nya tankar om livet och tron på att varje människa kan vara med och förändra världen. Jag hoppas boken bidrar till minskade fördomar och fler insikter. Jag hoppas läsaren får med sig en stor dos av det kärleksbudskap som boken ger, och samtidigt en dos realism - vill vi ha en värld att leva i behöver vi vara med och skapa den världen. Vi kan inte sitta och klaga på politiker, omständigheter eller vänta på att någon annan ska skapa värden som vi vill ha den - vi behöver göra det själva.

Läs mer om Kristina Paltén och boka hennes föreläsning

Boken finns att köpa Adlibris.

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2