Stjärnkockens grilltips - Markus Aujalay

Markus Aujalay är Sveriges kanske mest välkända stjärnkock. Han har tagit hem samtliga av de tre stora titlarna som en kock kan vinna i Sverige: "Årets gröna kock", "Årets viltkock" och "Årets kock" samt varit Sveriges representant i matlagnings-VM – Bocuse d Ór. Han har lagat Nobelmiddagen och arbetat på stjärnkrogar både utomlands och i Sverige.
När Talarforum når Markus för en kort intervju och några grilltips är han på semester i den spanska regionen Katalonien.

– Jag och familjen har åkt hit på semester i flera år, säger Markus. Jag älskar Medelhavet och just i Katalonien är det så avspänt. Det är liv, puls och massor av spännande restauranger ändå är tempot lugnt och man kommer snabbt ned i djupandning.

– Samtidigt är ju den svenska sommaren fantastisk. Men allt är så avhängigt av vädret. Jag gillar skärgården speciellt, men hela Sverige är ju underbart bara det är bra väder. Då är det roligt att bjuda på en riktigt schyst middag, lägger Markus till.

Efter att ha varit framgångsrik i restaurangbranschen under så lång tid som Markus har, vet han givetvis vad som gör en lyckad kväll.

– Se till att ha koll på hela kvällen redan från början. Folk vill ofta ha något i handen redan när de kommer. Sedan behövs det ställen folk kan hänga. Om solstolar, hängmattan och hammock känns förutsägbart kan man rulla ut en stor matta på gräsmattan. Den blir då någonting som gästerna kan sitta eller ligga på utan att behöva oroa sig för gräsfläckar.

– Förbered så mycket du kan av maten innan så du har tid att umgås med dina gäster. Många glömmer bort det och försvinner helt i att laga, lägga upp och servera, säger Markus. Se även till att ha rikligt och generöst av det du bjuder på. Det behöver inte vara dyrt, men det får inte bli så att dina gäster känner att det är precis så det räcker.

Något annat folk ofta glömmer är att smaka av maten.

– Smaka av ett par tre gånger extra. Många nöjer sig med att det smakar OK. Gör istället ditt yttersta. Var noggrann och ansträng dig för att göra ditt bästa. Det kommer dina gäster märka.

På sommaren tänds ofta grillen när det är dags för en middagsbjudning. Även Markus har givetvis sina favoritrecept. Två av dem delar han med sig av här. Givetvis en kötträtt men också de, för grillen kanske lite otippade, Thailändska blåmusslorna.

Thailändska blåmusslor i folie

1 kg blåmusslor, tvättade
1 röd chili, tunt skivad
1 grön chili, tunt skivad
1 salladslök, tunt skivad
1 citrongräs, tunt skivat
1 bit ingefära, skalad och
skuren i tunna strimlor
4 vitlöksklyftor, skalade och
tunt skivade
2 lime, saften
1 kruka färsk koriander
Aluminiumfolie

Så gör du: Fördela ingredienserna på fyra ark aluminiumfolie och krydda med lite salt. Vik ihop till paket och lägg på grillen 6–8 minuter. Öppna försiktigt och kolla att alla musslorna öppnat sig.

Grillad flankstek med jalapeñodressing

700 g flankstek, rumstempererad
lite neutral olja
salt och svartpeppar

Så gör du: Pensla flanksteken med lite olja och krydda med salt och
peppar. Grilla på direkt glöd i ca 2 minuter på varje sida.
Låt vila i 10 minuter. Skär i tunna skivor innan servering.

Jalapeñodressing:
1 stor schalottenlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 jalapeño, finhackade
1 citron, pressad saft
1 msk sesamolja
1 msk Kikkoman soja

Så gör du: Blanda ihop samtliga ingredienser och ringla över köttet
vid servering.

Recepten är hämtade från Markus kokbok.
Boken går att köpa här

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2