När Facebook bestämmer över ditt liv

Micke Darmell

Micke Darmell, föreläsare och författare till den uppmärksammade boken ”Uppkopplad eller Avkopplad? – om konsten att verka i en uppkopplad värld”. Här berättar han om att ständigt vara uppkopplad. Hur det påverkar och gör det svårare att vara härvarande. Och att man måsta börja ställa sig frågan: När vill jag vara uppkopplad, och när ska jag koppla ner helt för att få koppla av?

Pling! Ett sms, ett mail, en instant messaging-konversation, en facebook-kommentar… Den här gången var det en push från aftonbladet.se som poppade upp på min telefon när jag satt och jobbade i ett särskilt oinspirerande excel-ark. Nog avbröt jag det jag höll på med för att istället se vad notisen gällde…

För visst är det skönt med en kort paus från monotona arbetsuppgifter då och då? Dessa mikropauser gör så att mina ögon inte går i kors efter fem timmars stirrande på ett synnerligen komplicerat pivot table som djävulens ställföreträdare på jorden skickat mig. Tack för det aftonbladet.se!

Men vad händer när en nyhetspush eller någon annan notis kallar på mig var femte minut? Hur påverkas min arbetsdag när dessa notiser blir till störningsmoment som gör att jag aldrig kan komma ner i koncentration och bli färdig med det där excel-arket inom rimlig tid? Bodil Jönsson skrev för 15 år sedan om ställtid (tid att ställa i ordning, ställa av och ställa om) i boken ”Tio tankar om tid”. Då blev vi störda 13 gånger i timmen i det vi sysslade med. Idag blir vi avbrutna 37 gånger i timmen. Tack för det aftonbladet.se!

Den stora frågan är, hur påverkar detta vår produktivitet i framtiden? Förutom diverse privata applikationer tillkommer ju alla affärssystem och IT-lösningar som hela tiden finns där och kontrollerar oss och som skapar allt större interna processer medan vi själva inte hinner med det vi egentligen är till för.

Jag funderade vidare kring mitt välmående och hur jag påverkas av det ständiga inflödet av sms, statusuppdateringar och lättuggade nyheter. Forskare har påvisat en effekt på den psykiska hälsan som följer av ett förbehållslöst användande av smartphones. Sömnbrist, depressioner, koncentrationsproblem samt inlärnings- och minnessvårigheter kommer i dess fotspår. Problemet tycks vara att jag och andra aldrig helt kopplar ner och därmed aldrig helt kopplar av. Min förmåga till att själv välja när jag vill gå in och uppdatera mig på facebook tycks vara begränsad. Facebook är min husse som kallar genom ett pling och jag rusar genast till, underdånig och lojal.

Att kolla smartphonen 180 gånger om dagen- för det gör den genomsnittlige användaren!- är ju knappast något vi gör medvetet. Det är ett beroende som gör att vi hela tiden känner att vi vill kolla nyheterna (igen), facebook (igen) och instagram (igen).

Tillgänglighet, demokratisering, smarta lösningar. Kanon och super, jag ville inte säga tack och hej till detta för att återvinna lite lugn och ro på jobbet och hemma. Istället fann jag att det var dags att verkligen fundera kring när och hur den ständiga uppkopplingen är fördelaktig och när och hur mitt användande stör mig och andra kring mig. När vill jag vara uppkopplad, och när ska jag koppla ner helt för att få koppla av?

Fundera själv kring hur du vill ha det- ska den ständiga uppkopplingen kanske få bli lite minde ständig? Vad vore vänligt mot dig själv och andra kring dig? När och hur funkar uppkopplingen bäst för dig?

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2