Ta rast och rör på dig - För mycket stillasittande kan orsaka blodpropp

Nya forskarrön gör gällande att det inte bara är långa flygresor utan även för mycket stillasittande i arbetet som kan orsaka blodpropp i benet. Dr. Samuel Z. Goldhaber, professor i medicin vid Harvard Medical School, har tagit del av undersökningen och ger rådet att ta rast för att röra på sig med jämna mellanrum.

På senare år har arbetslivet blivit allt mer stillasittande. Antingen sitter vi framför datorn, i telefonen eller så sitter vi i förhandlingar och möten. Vid arbetsdagens slut är det sedan inte ovanligt att vi pendlar i nästan en timme, antingen sittandes bil eller i lokaltrafiken. När det sedan är dags att gå och lägga sig för natten har vi knappt ha rört på oss på hela dagen. Denna stora mängd orörlighet kan vara en orsak till att blodpropp bildas i benet, en djup ventrombos (DVT).

– De flesta förknippar DVT med långa flygningar. Men enligt en studie från Wellington Hospital i Nya Zeeland är problemet även arbetsplatsrelaterat. Studien visar att anställda som satt i flera timmar utan avbrott var mer benägna att utveckla DVT än de som tog rast för att röra på sig med jämna mellanrum, säger Samuel Z. Goldhaber, professor i medicin vid Harvard Medical School, i en artikel i Harvard business review.

– Detta innebär inte att vi står inför en epidemi av DVT på arbetsplatserna, men studiens resultat väcker oro, speciellt för de som redan ligger i riskzonen: äldre, överviktiga, människor som flyger ofta (åtta timmar eller mer), de som nyligen genomgått ett kirurgiskt ingrepp eller har cancer, avslutar Dr. Goldhaber sin artikel.

Normala blodflödet – Bild 1
Rörelse gör att benmusklerna drar sig samman. Dessa sammandragningar komprimerar venerna, vilket bidrar till att pressa blod till hjärtat.

Djup ventrombos (DVT) – Bild 2
När du är stillasittande under långa perioder arbeta dina muskler mindre vilket bromsar blodflödet i benen. Trög blodflödet kan orsaka blodpropp.

På Vårdguidens hemsida kan man bland annat läsa följande om DVT:

Riskerna för blodpropp ökar om du:

 • suttit eller legat stilla en längre tid, till exempel efter en operation, förlossning eller efter en lång flygresa
 • behandlats med kvinnligt könshormon, såsom östrogen och p-piller
 • är överviktig
 • är äldre


Man kan också ha en ärftlig rubbning i blodet som gör att blodet lättare levrar sig. Djup ventrombos kan även vara ett av flera symtom på andra sjukdomar.

Symtom vid blodpropp i benet
Tecknen på blodpropp varierar från person till person. Blodproppens storlek avgör om det är möjligt för blodet att finna andra vägar, vilket också kan ge andra symtom.
De vanligaste symtomen:

 • smärta i hela eller delar av benet
 • svullnad och rodnad
 • benet blir varmt, spänner och kan svullna
 • de ytliga blodkärlen kan bli tydligare på det drabbade benet
 • man kan känna en lätt feberkänsla.

Undvik blodpropp
För att undvika blodpropp bör du:

 • motionera regelbundet och hålla dig i rörelse
 • när du flyger: rör på benen och spänn benmusklerna regelbundet under resan
 • se till att inte gå upp i vikt
 • om du äter p-piller kan du eventuellt prova andra preventivmedel
 • sluta röka

Fråga om råd
Om du har frågor om hälsa och sjukvård kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom en timme genom att logga in på Vårdguiden
http://www.1177.se

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2