Ta de första stegen mot klokare beslut

Att hävda att Ari Riabacke är en av Sveriges främsta experter på hur man fattar beslut är inte att överdriva. Han har forskat och till och med doktorerat i ämnet. Ari är aktuell med en ny bok ”Beslutspyramiden – Stegen till klokare beslut” som han skrivit tillsammans med sin fru Mona Riabacke, även hon doktor i beslutsanalys. Talarforum har träffat Ari Riabacke för att ställa ett par frågor och få lite tips om hur man fattar bättre beslut.

Som doktor i beslutsanalys, kan du en gång för alla reda ut vad som skiljer ett bra beslut från ett dåligt?

Först måste man bestämma sig för att fatta ett beslut, och inse att ett inte fattat beslut är också ett beslut. Men att det inte fattade beslutet är ett beslut som sällan är det bästa, snarare motsatsen. Sedan handlar det om situationen, omständigheterna och hur stort eller litet beslutet är. Rent allmänt är det så att vi är alldeles för ängsliga och rädda för att det ska bli fel. Vi talar ofta om beslutsproblem i stället för beslutsmöjligheter. Det har gått så långt att det många gånger har blivit viktigare att inte göra fel än att göra rätt. Vi måste våga mer, lita på oss själva och vår förmåga – både vad gäller affärer och inte minst när det handlar om livet i stort.

Du, och din fru Mona Riabacke, har precis kommit ut med boken Beslutspyramiden – Stegen till klokare beslut. Kan du berätta lite vad boken handlar om?

I boken tar vi upp exempel från vardagen, affärsvärlden och forskningen på hur vi människor fungerar när vi fattar beslut. Vi svara på frågor som: ”Blir vi klokare av mer information?”, ”Hur fungerar hjärnan?”, ”Tar vi sämre beslut när vi är stressade, hungriga eller sexuellt upphetsade?” samt ”Hur styr kulturen beslutsfattandet?”, dessutom tar vi upp hur man med hjälp av modern teknik kan fatta bättre beslut.
Med boken ville vi nå ut till en bredare publik med och hjälpa människor att fatta klokare beslut, göra bättre affärer och leva de liv de önskar. Det är som vi skriver i förordet: ”en bok att läsa närsomhelst, varsomhelst, hursomhelst. En sida här, en sida där. En bok fjärran från traditionell managementlitteratur på området. En bok om klokare beslut. En bok för dig”.

Kan du dela med dig av hur man bör tänka och göra för att fatta klokare beslut?

Var alltid skeptisk till människor som kommer med de färdiga lösningarna utan att först ha ställt de rätta frågorna. Man bör ställa sig frågor som: ”Vilka beslut är de viktiga för mig eller för vårt företag?”, ”I vilka beslut ska vi lägga mer tid och kraft på?” samt ”Vilka beslut spelar det mindre roll hur vi väljer att göra?”
Många av oss lägger ned alldeles för mycket tid på beslut som i någon mening är oviktiga – som vilken elleverantör ska vi välja - och glömmer samtidigt att ställa oss frågor om vad jag vill med mitt liv. I affärsvärlden sätter man upp mål, man har strategier för att nå dessa uppsatta mål och man har visioner. Man bör göra samma sak i privatlivet. Hitta vilka mål du har i livet, vilka vägar du ska ta får att nå dem. Klargör vad som är riktigt viktigt för dig och vilka drömmar du vill förverkliga. Om du börjar med att få grepp om detta så får du på köpet en kompass att hålla i din hand när du fattar beslut i stort som smått.

Boken ”Beslutspyramiden: Stegen till klokare beslut” kan du köpa på Adlibris

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2