Att våga är att vinna

Ari Riabacke

Om vi inte följer våra drömmar vad finns där då?

När jag som 16-åring begav mig ut i Europa på ett Interrailkort undrade många hur vågar du? När jag som 20-åring köpte en enkelbiljett till Peking på Transsibiriska och ensam gav mig ut i vida världen så frågade många hur vågar du? När vi gifte oss 1.5 år efter att vi träffats så undrade många hur vågar ni? och när jag och min fru för sex år sedan sa upp oss från våra välbetalda fasta jobb och startade ”eget” – med fyra barn i åldrarna 1-10 år hemma – så undrade återigen många hur vågar ni? Vi har inget val sa jag, vi måste följa våra hjärtans röster, vi måste följa våra drömmar för om vi inte följer våra drömmar vad finns då kvar?

I min ungdom visste jag inte vad jag skulle svara, jag såg aldrig problemet – om där nu fanns något. Att jag var lite lagom omdömeslös på toppen av det hela gjorde det ju enklare så klart. Senare i livet har jag vågat ännu mer, senare i livet har jag förstått att jag vågar nästan vad som helst då jag inte kan förlora. Att ha gåvan att vara frisk och att leva i Sverige innebär att vi har dragit en av de högsta vinsterna i livets lotteri – vi har redan vunnit.

Det som håller många tillbaka från att göra saker de drömmer om i livet, vara sig själv i större utsträckning och säga vad man tycker och tänker på jobbet är ofta rädslan för vad andra ska tycka och inte minst rädslan för att misslyckas

Var dig själv

Den enskilt största utvecklingspotentialen som vi (1.) identifierat i människors liv och i företag och organisationer när vi jobbat som mentorer åt chefer som driver förändring, är möjligheten att få människor att växa, våga mer och att vara sig själva. Vi är aldrig så starka som när vi är oss själva, vi är aldrig till så stor nytta för vår organisation som när vi är oss själva, och framför allt aldrig till så stor glädje i våra egna liv. Vi måste ställa oss frågor som vad vill jag? Vad driver mig? Vilka är mina drömmar och vad håller mig tillbaka?

Våga

Vi måste skapa ett ”okej att göra fel”-klimat - törs vi inte göra fel så kan vi inte heller göra rätt. Vi måste skapa ett klimat i företag där människor känner sig trygga och uppskattade för att de är sig själva, det är då det börjar hända magiska saker. Jag vet, för den dagen jag släppte tanken på ”vad alla andra ska tycka” så började det hända magiska saker i mitt liv, mitt liv blev mitt eget på riktigt och samma sak gäller mitt jobb.

Vi har alla blivit så hårt skolade i hur ”det ska vara” och ”hur vi ska göra” – för att passa in, för att inte sticka ut, för att inte stöta oss, för att vara till lags. Men när vi gör som alla andra gör så kommer vi i bästa fall lika långt – aldrig längre. Jag är själv hårt skolad inom akademin där man skulle tänka stort – men framför allt inte göra fel. Efter avlagd doktorsavhandling jobbade jag hårt på att finna min egen väg, krydda med andra sätt att tänka och jobba, krydda med andra sätt att leva. En avhandling läses i snitt av 1.8 personer (inklusive handledare och opponent), så vi skrev en bok fjärran från den mall som vi så hårt var skolade i och resultatet lät inte vänta på sig, vi nådde tusentals människor för att vi vågade göra annorlunda – i någon mening enklare.

vad är det värsta som kan hända? Vi kan ju inte förlora – vi har redan vunnit.

När vi under våren skulle starta Beslutspodden så sa många ”Hur ska ni lyckas nå ut i den djungel av poddar som redan finns?” Well, vi får göra det vi kan, med det vi har, där vi är, sa vi. Det är så man får saker att hända, genom att göra. Efter några avsnitt har vi nått tiotusentals lyssnare, en ny värld har öppnats upp för att vi har vågat även fast vi inte visste hur det skulle gå, för handen på hjärtat – vad är det värsta som kan hända? Vi kan ju inte förlora – vi har redan vunnit.

Aris inspirerande föreläsningar har förändrat enskilda människors liv och ökat otaliga organisationers lönsamhet. Han talar om hur vi kan leda oss själva och andra i en snabbt föränderlig värld, om vikten att vara sig själv och att våga mer för att nå uppsatta mål – i livet och på jobbet. Hans tankeväckande, omtumlande och personliga spaningar om att "göra det man kan, med det man har, där man är" har fått många att inse att mycket mer än man tror är möjligt – om vi väljer att ta eget ansvar och går emot rädslan att misslyckas.

1. Jag och min fru Mona Riabacke som även hon är fil. dr. i risk- och beslutsanalys

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2