Hållbart är lönsamt

Björn Söderberg

Hur kan ditt företag göra hållbarhet och samhällsnytta till en del av affärsidén, och samtidigt med lönsamhet? Björn Söderberg är CSR-entreprenören som visar hur det är möjligt. Med 13 års erfarenhet av att driva ett flertal hållbara och lönsamma företag i Nepal och att stötta svenska företag att genomföra omställning till framtidens företagande ser Björn oanade möjligheter där andra ser problem.

Vårt samhälle står inför stora utmaningar: global uppvärmning, växande sopberg och dyrare energi. De företag och ledare som klarar leverera lösningar på dessa problem eller som kan anpassa sin produktion till att dra mindre energi och återanvända råvaror är framtidens vinnare, säger Björn.

Min mest lönsamma investering

Björn driver företag i Sverige och Nepal som jobbar med återvinning, biobränsle, webbutveckling och städning. När han var 19 åkte han till Nepal för att jobba som volontär. Han startade kort därefter sitt första företag för att skapa jobb för kvinnor, föräldralösa och lågkastiga.

– Mina anställda kunde inte läsa och skriva vilket skapade problem. För 150 kr i månaden anlitade jag en lärare som kom varje dag innan arbetstid. Det var den bästa investering jag gjort. Produktiviteten ökade och missförstånd försvann. Det var då jag förstod att hållbart är lönsamt, säger Björn.

Den insikten ledde till flera företag. Men det har inte varit en enkel resa. Björn berättar om sina värsta dilemman som entreprenör i ett utvecklingsland. Framgångar blandas med misslyckanden. Slutsatser leder till ännu svårare frågor. Spännande idéer går ibland helt fel.

Hållbart är lönsamt i Sverige också

Att kombinera hållbart och lönsamt fungerar lika bra i Sverige som i Nepal, menar Björn och påpekar vilken potential det finns att tillhöra framtidens vinnare.

– Det är inte miljöpolicyn som förändrar utan hur den omsätts i lunchrummet och verkstadshallen. Det är inte det stora evenemanget som görs en gång om året utan de små handlingarna varje dag som berättar om vad företaget står för. Socialt ansvarstagande blir lönsamt först när det omsätts i praktiskt handling.

Björn bästa tips för dig som vill jobba hållbart och lönsamt

  • Se affärsmöjligheterna: Där andra ser problem finns affärsmöjligheter.
  • Våga: Den som inte har misslyckats har aldrig försökt.
  • Börja idag: Vänta inte. Idag är rätt tid att börja.

Vill du vara den som följer med i utvecklingen eller leder den?

– Alla har möjlighet att ställa om till hållbart i stort som smått, och vi har varken råd eller tid att hamna på efterkälken. Framtiden tillhör dem som tänker i nya banor istället för att göra som de alltid har gjort, avslutar Björn.

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2