Cheferna blir arbetslösa - ersätts med dataprogram

Allt oftare ser vi i tidningsartiklar och vetenskaps- och nyhetsprogram på TV hur vi står inför ett paradigmskifte på arbetsmarknaden. Robotar tar över tillverkningsindustrin samtidigt som internet och mjukvara kommer att ta över många tjänstemannajobb. De enda som verkar klara från att bli bortgallrade är cheferna. Tills nu. I en artikel i Harvard Business Review berättar Devin Fidler om dataprogrammet iCEO - som han och det oberoende och icke vinstdrivande Institute for the Future (IFTF) har tagit fram- vilket kan komma att göra cheferna arbetslösa.

iCEO är en manegement-mjukvara som revolutionerar sättet att leda och fördela arbetet. Genom att dela upp komplexa uppdrag i mindre enheter, delar iCEO sedan ut de konkreta arbetsuppgifterna genom att använda internet-arbetsplattformen Upwork, Uber, e-post och textmeddelanden. iCEO är utformat som ett drag-and-drop-system, vilket möjliggör för användaren att sätta upp ett virtuellt löpande band, som sedan kan övervakas och finjusteras från datorn.

För att testa iCEO gav IFTF programmet i uppgift att ta fram en 124-sidig forskningsrapport om hur man producerar kol-allotropen Grafen.
iCEO la ut arbetet med lista artiklar i ämnet på några som arbetar på Amazons Mechanical Turk. Efter att dubbletter sorterats bort gick artiklarna vidare till tekniska analytiker från Upwork som punktlistade de viktigaste delarna i artiklarna. En grupp frilansskribenter knutna till Elance gjorde sedan om punktlistan till en sammanhängande text som därefter lämnades till faktagranskare, korrekturläsare och redaktörer på Upwork.

iCEO styrde 23 personers arbete från hela världen, vilket förutom texten även innefattade framtagandet av 60 bilder och diagram. Teamet från IFTF behövde sällan ingripa, ens för att kontrollera kvaliteten på de enskilda komponenter i rapporten när de lämnades in till iCEO, eller spendera tid att anställa personal, eftersom kvalitetssäkring och HR också automatiseras av iCEO.

Slutresultatet och den hastighet med vilken rapporten producerades överträffade förväntan. Bara researchen för en sådan här rapport skulle normalt ta flera veckor att slutföra; med hjälp av iCEO tog det bara tre dagar. Och för att skapa hela rapporten via en traditionell chef-anställd-struktur skulle det förmodligen ta flera månader, iCEO gjorde det på bara några veckor.

Det kommer att ta något år innan iCEO är redo att släppas som mjukvara på marknaden, anpassad att kunna hantera alla företags och branschers olika användningsområden, men redan nu är det tydligt att även cheferna står inför hotet att bli bortrationaliserade i och med teknikens framsteg.

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2