När vi fungerar som bäst – om flow, produktivitet och välbefinnande

Fredrik Ullén

Psykologiskt flow är tillståndet då vi upplever att allt fungerar optimalt. Vi har tagit oss an en utmaning – och vi klarar av den. Typiskt för flow är en positiv känsla, kontroll och att vi, utan att egentligen anstränga oss, har ett totalt fokus på uppgiften vi sysslar med. Vi är ett med det vi gör. Fredrik Ullén, professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet och kritikerrosad, internationellt verksam konsertpianist, delar här med sig av fyra tips på hur man uppnår flow i arbetsuppgifter och i team.

Fredrik Ullén är en av Sveriges mest framstående unga hjärnforskare. Han är docent på Karolinska Institutet och leder en forskargrupp som studerar inlärning, kreativitet och flow, alltså det tillstånd av koncentration och lycka som människor kan gå in i under stimulerande uppgifter. Ett annat stort forskningsintresse är hur vår hjärna hanterar musik. Fredriks forskning har fått stort internationellt genomslag.

– Flow är väldigt starkt kopplat till motivation. En del av definitionen är att flow är ett lyckotillstånd, det är väldigt behagligt och positivt. Har du flow så vill du göra det mer och igen. 
Här kan det låta som om vi ska ha skoj hela tiden. Men vi måste komma ihåg att vi har flow när vi gör något som är utmanande, som kräver fokus. När jag talar om det här brukar jag trycka på att disciplin är en förutsättning för flow. Det kräver arbete, man får det inte gratis, säger Fredrik i en intervju i tidningen Meetings.
– Om utmaningen är för liten blir det för tråkigt. Å andra sidan - är du överstimulerad blir du jättestressad.

Fyra tips - så når du ett flow

  • Ge dig själv tid med ostört fokus – undvik de onödiga avbrotten
  • Var medveten om de tre flownycklarna - mål, återkoppling och balans
  • Låt flow bli en motor för personlig utveckling – att växa med nya utmaningar är flowskapande!
  • Flow handlar inte bara om individen utan om hela teamet. Medarbetarnas flow stimulerar också dig - en grupp i flow är en dynamisk grupp!

Fredrik Ullén har stor erfarenhet av att på ett lättillängligt och engagerande sätt föreläsa om forskning för allmänheten. I föreläsningen "När vi fungerar som bäst – om flow, produktivitet och välbefinnande" ligger fokus just på flowtillståndet och varför flow är viktigt för framgång. Flow är inte bara en positiv känsla – vi fungerar också som bäst när vi är i flow. Att ett team hittar flow i sitt yrkesliv kan vara avgörande inte bara för produktivitet, utan också för långsiktig motivation, engagemang och välbefinnande hos medarbetarna.

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2