Tech-farfar

Jan Carlzon

Jan Carlzon är med stor sannolikhet vår internationellt mest kända, karismatiska och respekterade svenska ledare. Bland annat tack vare hans bok - Riv Pyramiderna (Moment of truth), översatt till 22 språk och fortfarande idag 30 år senare en bästsäljare och studielitteratur på universitet runt om i världen. Boken Riv Pyramiderna ligger till grund för oerhört många bolag och markerade inte bara en framgångsrik ledarfilosofi utan ett paradigmskifte inom svenskt ledarskap.

Jan har seglat upp som en rad svenska techkändisars husgud och föreläste nyligen för nya nätverket Sthlmtech For Good. Efter 25 år på toppnivå i näringslivet fortsätter han att verka som marknadsorienterad innovatör och entreprenör.

Sedan mitten av 1990-talet har Jan varit aktiv som investerare inom den digitala marknaden. Han förklarar att hans filosofi om det helt avgörande mötet mellan kund och leverantör "Moment of truth" inte försvann med den digitala kundkontakten som han först trott utan tvärtom blivit viktigare än någonsin i nätkontakten.

Vi brukade flyga flygplan, nu måste vi lära oss att flyga människor

Som VD i SAS sa Jan: "Vi brukade flyga flygplan, nu måste vi lära oss att flyga människor." Man kan påstå att han tog företaget och dess anställda från det gamla industrisamhället där maskinerna var i fokus och ledde det in i ett tjänste- och servicesamhälle där människor är i fokus. Det krävdes ett helt nytt ledarskap, det kundstyrda och kärleksfulla ledarskapet. Det är ett av hans viktigaste budskap idag när majoriteten av verksamheter i den västvärlden finns inom tjänste - och servicesektorn.

Efter en föredragsturné i Sydamerika skrev den Brasilianske arrangören. "We have had in our seminarium the presens of experts usch as Peter Drucker, Lee Iacocca,Tom Peter, Jan Carlzon and Michael Porter. I must say that the seminar we had with Jan Carlzon in Sao Paulo was one of the best we ever had." När Kairos Future våren 2012 frågade 1700 svenska chefer vem som betytt mest för dem i deras karriär blev svaret överlägset Jan Carlzon. Bonnier/Forum har gett ut boken "Historiens 100 viktigaste svenskar. Tidningen Chef rankade ”De 100 viktigaste händelserna i svensk ledarskapshistoria”. Högst rankades Jan Carlzon och ”Riv Pyramiderna”.

Människor styrs av två faktorer - rädsla och kärlek

Jan föreläser om det kundstyrda och kärleksfulla ledarskapet. Han är mycket eftertraktad av publik från hela världen som väntar på att få del av hans kunskap. Han betonar vikten av att låta varje medarbetare få lysa med sina specialkunskaper. Det är inte ledaren som ska göra verksamheten, han eller hon ska skapa förutsättningar för att verksamheten ska bli gjord. Människor styrs av två faktorer, rädsla och kärlek. I en kärleksfull arbetsmiljö ökar kreativitet och resultaten blir bättre. I en arbetsmiljö präglad av rädsla vågar ingen komma med egna idéer eller ta egna beslut.

Några av Jans expertområden:
Ledarskap, Kunder, Strategi, Företagsledning, Förändring, Turnaround

Läs mer om Jan eller boka honom här

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2