8 frågor till Jenny Åkerman, Mensas nya ordförande

Jenny Åkerman

Den uppskattade föreläseren Jenny Åkerman blev nyligen utsedd till ny ordförande i Mensa. Vi ställde några frågor om föreningen och om hur man själv kan träna sin hjärna.

Vad är Mensa för typ av förening?

Mensa är en ideell förening vars syfte är att lokalisera och främja intelligens. En IQ-förening som vill sprida information om att intelligens inte bara finns, det är också något bra. Att intressera sig för dessa frågor är önskvärt och viktigt, inte minst för lärare och föräldrar till barn med hög IQ, då de ofta har det svårt i skolan. Det är inte som man tidigare trott de eleverna som presterar bäst, utan de kan tyvärr bli både mobbade, osynliga eller allmänt jobbiga. Många går ut skolan utan att ha fått använda sig av sina resurser, något som är både slösigt och olyckligt, och som dessutom går emot skollagen. De här frågorna kan vem som helst intressera sig för, men för att bli medlem i själva föreningen krävs att man gör ett övervakat IQ-test och får en uppmätt IQ över 130.

Vad är IQ?

En människas uppmätta intelligens, den sortens begåvning som handlar om analytisk och logisk förmåga.

Vad gör någon som är ordförande i Mensa?

Min främsta uppgift är att synliggöra föreningens mening, både utåt och inåt. Att sprida information och möjligheter att lära sig mer om intelligensens natur. Och att ge medlemmarna nytta för egen del, nöje i att träffa andra mensaner och förhoppningsvis också en lust att bidra i samhället med både kompetens, ödmjukhet och ökad förståelse.

Hur känns det att vara den första kvinnliga ordföranden i Mensa?

Det är kul så klart, och känns väldigt bra. Mensaner finns i alla utföranden, åldrar, kön, yrken och personlighetstyper! En kvinna på 48 som varken är matematiker eller programmerare väger nog upp den traditionella bilden ...

Hur ser könsfördelningen ut i organisationen?

Föreningen har vuxit snabbt, och den började i en liten klick KTH-studerande, mest killar. Därför har det varit mest män i föreningen, men vi kvinnor är snart ikapp.

Du är en mycket uppskattad föreläsare. Vad brukar dina föreläsningar handla om?

Om hur man upptäcker sin egen hjärnas fantastiska kapacitet. Vi kan ofta mer än vi tror. Det är extra roligt med kopplingen till Mensa, eftersom jag brukar kunna få alla att känna sig smartare. En beskrivning jag tycker mycket om, kanske mest för att så många bekräftar att den stämmer, är att man lämnar mina föreläsningar nyförälskad i sin egen hjärna. En skön känsla, som man har stor nytta och glädje av, både privat och i arbetet. Man blir en ännu större tillgång både för sig själv och för andra. Det känns som jag gör nytta! Själva innehållet brukar vara hjärnans uppbyggnad, minnesträning, kommunikationsmönster och förmågan att fantisera sig till bra resultat.

Varför ska man träna sin hjärna?

Om man inte tränar kroppen blir den slö, mår dåligt lättare och har tråkigt. Samma gäller för hjärnan. Hittills i vårt samhälle har vi behövt använda skallen till allt möjligt, men sedan bara ett par år tillbaka behöver vi inte göra ett skvatt om vi inte vill. Vi har all information, telefonnummer, vägbeskrivningar bara några knapptryck bort. Det man inte låter sin hjärna arbeta med, det gör den inte heller. Vi måste berätta för den vad den behöver kunna, till exempel räkna, tänka, kalkylera, lära, planera, skoja ...

Har du några konkreta snabba tips till oss som vill få ett bättre minne eller hålla hjärnan i form?

Ja! Jag vill inte säga korsord och sudoko ... Visst är det bra, men det är enklare och roligare än så tycker jag. Se till att röra dig mentalt, vänd upp och ner på tankar, fantisera, lär dig nya saker. Låtsas att du har en hungrig varg inne i huvudet som hela tiden vill ha mer. Tänk som ett barn! Fråga dig varför saker fungerar som de gör, skruva isär prylar för att se hur de ser ut inuti, lek med ord. Till exempel: Vilket är det längsta ord du kan få ut med hjälp av bokstäverna i TALARFORUM? Kanske har du ärvt ett typiskt stränginstrument från din pappas mamma? En så kallad FARMORLUTA? Ja, nu fick jag mig själv ett skönt träningspass, då min hjärna fick vara på grönbete och faktiskt samtidigt vila från allt annat en stund!

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2