I Hemingways fotspår

Martin Falklind

Martin Falklind har gjort det igen - ett omöjligt fiskeäventyr som nästan knäckte både honom och filmteamet. Men när Martin Falklind har bestämt sig för något, så genomför han det. Denna gång skulle han fånga en tre meter lång spjutfisk från en kajak. Drömmen om denna fångst, har han burit på sedan har var fjorton och läste Ernest Hemingways roman, Den gamle och havet.

Den 23 oktober, kl. 20.00-21.00 visas hans nya film ”Expedition den gamle och havet” på SVT1. Filmen visas även i repris 24 och 28 oktober.

Varför tog det så lång tid innan du förverkligade den här drömmen?

En av anledningarna var att marlin och alla andra spjutfiskar håller på att försvinna från våra hav. Det var först när jag fann en plats där det finns gott om marlin och där jag kunde ingå i ett forsknings- och märkningsprojekt, som det kändes rimligt att genomföra det.

Filmen tog fyra år att färdigställa, varför så länge?

Vi har gjort många galna misstag längs vägen. Först tog det två säsonger innan vi lärde oss tekniken att kämpa med så stora och farliga fiskar från en liten kajak Sedan tog det ytterligare två säsonger innan vi hade tillräckligt med bra bilder för att göra klart filmen.

Vad är det farligaste momentet?

En marlin har ett långt vasst spjut som den använder för att döda sina byten med. När fisken hoppar runt kajaken, kan det bli ganska farligt. Därför hade vi en skott- och sticksäker väst på oss. Sedan hade vi även hajbesök runt kajaken samt en 30-tons sillval som fick mig att känna mig ganska liten.

Vad är hela syftet med ett sådan galet äventyr?

Det var en personlig och fysisk utmaning som jag inte kunde motstå längre – och ett äventyr för livet. Men det handlar också om att få visa upp ett positivt exempel – en plats på jorden där några fattiga fiskare lyckades förvandla sin by till en rik stad, genom att förvalta havets rikedomar på ett smart sätt – utan att förbruka det. Budskapet är att vi aldrig ska ge upp hoppet, varken på våra egna drömmar eller om att det finns lösningar för att återställa livet i havet. Jag tror på tanken att kombinera seriösa saker med roliga saker!

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2