Om du kan bättre – borde du?

Olof Röhlander

Den 5 december år 2009 avled en av mina inspirationskällor. En amerikansk föredragshållare och affärsfilosof vars namn var Jim Rohn. Vid ett tillfälle ställde Mr Rohn en fråga till sin publik:

"If you could do better - should you?"

Det har nog inte gått en dag utan att jag funderat på och inspirerats av den där frågeställningen. Om jag vet att jag kunde prestera bättre, borde jag då göra det? Det jag gillar extra mycket med den är att den inte säger: Om du vet att du kan bättre, varför gör du inte det då? Eller If you could do better, why shouldn't you? Näe, den här är bättre än så, mer indirekt. Den ger mottagaren ett val. En öppning för flera alternativa svar och tolkningar. Det uppenbara, att 'självklart borde man göra mer om det är möjligt', blir inte fullt lika tvärsäkert när man sätter det i en annan kontext.

Är det så att priset för att ge ännu mer av dig själv i vissa fall är för högt, att det inte är värt det? Är det värt att offra kvalitetstid med barnen för att slipa på en rapport som redan är tillräckligt bra? Eller är det de facto så att du ibland gör det för lätt för dig, att du medvetet eller omedvetet spar på krutet i onödan och kanske satt för låg standard för dig själv?

Ibland kan alltså frågeställningen 'om du kan bättre - borde du?' fungera som en tankeställare för att lugna ned sig lite och låta bra få vara bra nog. Andra gånger kan du låta den få sjunka in och få dig att ta tag i det som du borde gjort för länge sen. Fundera på vad den står för utifrån där du är idag. Du kommer märka hur mycket den kommer att kunna guida, inspirera och coacha dig. Använd den både i ett större perspektiv utifrån livet i stort men även in i den arbetsuppgift du har framför dig just nu. Samma fråga kan ha många svar beroende på vad den riktas emot.

Jag lät aldrig Jim Rohn få veta hur mycket han betytt för mig. Jag kan ångra det lite grand nu när det är för sent, men jag tackar genom att dela några av hans tankar vidare med er istället. Den här frågeställningen kan nämligen användas överallt, i så många situationer.

En utmaning, ett träningspass, ett mål, ett projekt, ett samtal, ett möte, en arbetsuppgift, stor som liten. Fråga dig själv:

If you could do better - should you?

Du har svaret.

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2