Stäng av mikrofonen, innan du går på muggen

Rickard Olsson

Få har en så bred erfarenhet av TV som Rickard Olsson. Från brevfilmer och dilemman av personlig karaktär i gamla hederliga Bullen till Tv4-Nyhetsmorgon med euroomröstning, mordet på Anna Lindh, Skandiaaffären, Systembolagsskandalen, Knutby och ett krig i Irak som ständigt pågick och krävde rapportering, sedan vidare P4 Extra, Bingolotto, Melodifestival och frågesporten Vem Vet Mest. Det har utan tvekan blivit mycket av det mesta under karriären. Parallellt med sina TV- uppdrag har Rickard dessutom hela tiden jobbat som moderator och konferencier. Vi har fått chansen att samtala lite med honom om uppdragen som moderator och konferencier.

– Att jobba som moderator och konferencier är enormt lärorikt. Att med nyfikenhet få tillträde till allt från statens offentliga inköpare, flyg och oljeindustri, EU-kommissionen, juristfirmor, däckföretag och ICA-handlare med flera är en enorm källa till kunskap inom olika branscher, säger Rickard

Man måste få vara med om en hel del.

– Ja verkligen. För några år sedan var jag moderator åt ett stort läkemedelsföretag. Det var 2 dagar på konferensanläggning och allt gick utmärkt. Andra dagen skulle jag och VD:n summera intrycken från mötet och hälsa alla trevlig resa hem. Men innan det tog vi en kort kaffe, jag gick på muggen och när jag kommer tillbaka ser alla väldigt glada ut och jag förstår inte varför förrän en kille säger till mig, din mikrofon var på hela tiden du var på toa. Jag visste ju vad jag gjort och hur det låtit och sa, ”Du skojar”. ”Du skojar”, gick ut genom högtalarsystemet och jag förstod att han haft rätt. Så man får vara med om en hel massa som konferencier och moderator.

Haha, vilken klassiker. Efter det måste du ha lärt dig att stänga av mikrofonen innan du går på toaletten.
Jobbet som konferencier/moderator måste vara ett stort ansvar att vara. Hur ser du på det?

– Min erfarenhet från alla dessa år är att en bra moderator eller konferencier är lika viktig för ett lyckat möte som en duktig föreläsare. En föreläsare kommer och gör sin timme men som moderator ser jag mig som värd för en hel dag, jag måste reflektera och fånga upp över vad som sagts på scenen på ett initierat, vaket och ibland humoristiskt sätt. Ställa dom frågor som finns i luften som ingen plockar ner, intervjua nyckelpersoner och få fram deras budskap i en paketering som är lustfylld utan att budskapet går förlorat. Det är jag som är värd för kalaset. Moderatorn eller konferencieren har enorm betydelse för helhetsintrycket av mötet helt enkelt.

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2