3642 kilometer genom 8 länder på 71 dagar

Rune Larsson

Rune Larsson är känd som en av Sveriges främsta talare. Han utsågs 2007 till Årets talare för sina inspirerande och underhållande föreläsningar om målsättning och motivation. Nu är han tillbaka som författare till Boken Löparäventyret - På småvägar genom Europa (Collana förlag).

Inspiratören Rune Larsson var under många år var ett stort namn inom långdistanslöpning. Han har sprungit tvärs över Amerika, har nordiskt rekord i 24-timmarslöpning och tillägnats titlar som ”Långlöpningens fader i Sverige”, ”Sveriges mest meriterade ultralöpare” och ”Sveriges uthålligaste man”. Rune har även rott över Atlanten och bestigit världens högsta berg utanför Himalaya.

Vi ska hålla ända fram

Rune är nu aktuell med boken Löparäventyret - På småvägar genom Europa. Boken är en inspirerande och unik reseskildring. Det är berättelsen om hur Rune och löparkompisen Susanne Johansson, som även är medförfattare till boken, får idén att springa hem till Sverige från ett löparläger (så klart!) på Algarvekusten i Portugal. Susanne är till en början tveksam om hon klarar springa så långt. Idén får gro några år men när de väl bestämt sig går allting väldigt fort. Planeringen består i stort sett av att de sitter i hemma i köket och måttat med tummen över kartor, begär tjänstledigt från jobbet för att sedan ge sig ut på en löpning som tar dem 3642 kilometer genom 8 länder på 71 dagar. Det är en svindlande berättelse om hur Runes vrist ger dem en ofrivillig vilodag i Spanien för att han inte ska dra på sig en skada som eventuellt kan tvinga dem att bryta. Om hur Susanne och Rune får krypa under taggtråd för att smita från en arg fransk bonde och hur de blir väckta mitt i natten av vildsvin i en Tysk bokskog. De klarar hela vägen från Portugal till Sverige genom att tillsammans ha en överenskommelse: "Vi ska hålla ända fram".

Optimera glädjen

Vem kan göra en sådan här löpning?
– Det kan väldigt många människor göra. Jag vill inte förknippas med en elitlöpare på maraton och ultradistans längre. Visst, jag har varit det men nu är jag 55 år och kan inte springa ett maraton på under tre timmar. Kunde jag springa genom Europa, då kan många andra det också.

Vilka råd har du till den som vill göra något liknande?
– Man bör optimera glädjen för att orka. Tre mil in på en dagsetapp kunde vi äta en trerätters lunch och dricka rosévin till. Det gick att springa sen också…
Ett sådant här äventyr ska man göra så enkelt som möjligt. Utgå inte från att man måste springa hela tiden utan varva med att gå.

Planerar du fler äventyr?
– Ja, man kan drabbas av det som bland bergsbestigare kallas ”låglandsdepression”. Det drabbade inte mig den här gången, men jag vill absolut göra fler äventyr. Jag vet inte exakt vad, var eller närt ännu.

Löparäventyret - På småvägar genom Europa finns att köpa på Bokus

Förlag: Collana förlag AB
Utgiven: 2012
ISBN: 9789197989824

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2